Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Knjige

F. Scott Fitzgerald je zarađivao 55.000 dolara po priči – zanimljivosti iz života velikih pisaca

1/2

Pisci, čija dela kroz ceo život čitamo, ne prestaju da nas iznenađuju. Skoro svakodnevno saznajemo nove zanimljivosti iz njihovih bogatih života. Njihove navike, ponašanje, razumevanje sveta bili su nesvakidašnji koliko i njihovo stvaralaštvo. Avangardni stil života, učestvovanje u ratovima, putovanja svetom, druženja sa popularnim savremenicima, turbulentne ljubavne veze, boemija… samo su pojedine stavke koje su činile svakodnevicu ovih književnih velikama. U nastavku teksta saznajte nekoliko interesantnih činjenica iz života svetski omiljenih pisaca…

James Joyce nije kročio u Irsku nakon što je napunio 30 godina

Autor zbirke priča Dablinci, kom je Dablin bio tema mnogih dela, nije kročio u Irsku otkako nakon što je napunio 30 godina. Zapravo, želeo je da se udalji od teme svojih dela kako bi nesmetano pisao o njoj. Joyce je napustio Irsku što je pre mogao, a onda je život proveo misleći da će se u nju vratiti. Godine 1904, sa 22, smestio se u Trstu sa ženom koja će mu nedugo potom postati supruga. U 1904. je i smeštena radnja njegovog remek-dela Uliks. Za Joycea je Dablin uvek bio onaj iz 1904. Čak i očeva smrt ga nije naterala da se vrati u domovinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Joyce (@jamesjoyceofficial)

Nabokov je morao da radi sve dok nije napunio 60 godina

Rodio se u imućnoj porodici u Rusiji, ali nakon što je cela porodica prebegla usled Oktobarske revolucije, Vladimir Nabokov je morao da počne da zarađuje – prvo u Evropi, a onda i u SAD. Držao je časove učenicima, ujedno postavši i trener tenisa. U SAD je celu deceniju proveo držeći predavanja na Kornvol univerzitetu. Komercijalni uspeh je stekao tek kad je objavio roman Lolita 1958. godine. Potom je prekinuo sve poslovne angažmane i posvetio se pisanju.

Jack Kerouac nikad nije naučio da vozi

Kerouac se kao tinejdžer preselio u Njujork, dobivši školarinu za Kolumbija univerzitet, pa mu automobil nije bio potreban – iako je veći deo njegovih savremenika uveliko vozio. U toku njegovih brojnih avantura od Meksika do Nju Orleansa – Kerouac nikad nije bio za volanom, oslonivši se na autobuse i prijatelja Neala Cassadyja u pogledu navigacije. Podsećamo, Jack Kerouac je napisao roman Na putu, jedan od najpopularnijih putopisa po SAD svih vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jack Kerouac (@jack__kerouac)

Wannabe TV

Editors choice