Šta devojkama najviše smeta kod muškaraca

Misterije ljudskog organizma

Koje su granice ljudske izdržljivosti

Višeljublje – model emotivnih odnosa ili opasnost za ljubavne veze

Intervju: “Goblini” o nastupu u Beogradu, emocijama i muzičkim legendama

Ako je voliš, ne dozvoli da se pored tebe oseća nesigurno

Greške koje praviš tražeći smisao u svom životu

Pet vežbi za unapređenje brzine tokom treninga

Svi trendovi koje moraš da ispratiš u 2018.

Tajne dobrog + urbanog stila za muškarce koji nemaju mnogo vremena za to

Velike misli o snovima i uspehu Volta Diznija

Načini na koje nesvesno sabotiraš svoju budućnost

Praktični saveti za dugu i stabilnu vezu

Kultni simboli koje smo razumeli pogrešno

Kultni simboli koje smo razumeli pogrešno

1/3

Simbol, kako mu ime i kaže, tu je da nam posluži kako bi nešto bliže objasnio i uopšte pojasnio neku pojavu, neko verovanje, ceo narod, zemlju… I simbola je zaista mnogo, nekih značenja znamo, nekih ne, ali uglavnom svaki od njih ima isto značenje za sve ljude na svetu. Ali, neki od njih, pa čak i oni najpoznatiji, nisu uvek predstavljali ono po čemu ih danas poznajemo.

Pentagram

Danas znamo za Pentagram kao simbol nečeg lošeg, Satane i kao takav je ovaj simbol u stvari postavio Elifas Levi. Međutim, pre mnogo hiljada godina, zvezda sa pet krakova, odnosno današnji pentagram, koristio je ljudima da ga okače na ulaze svoje kuće kako bi se odbranili od nečistih i zlih sila, a onda je jedno vreme postao i simbol samog Isusa Hrista.

kultni simboli 1 Kultni simboli koje smo razumeli pogrešno

Davidova zvezda

Iako za Davidovu zvezdu znamo kao za simbol judaizma, ona je nekih 3000 godina pre nove ere bila popularna među Indijancima, gde je označavala srčanu čakru i to kombinujući muške i ženske principe. U 12. veku Rimokatolička crkva ju je uvela u evropski svet kao način da se spreče polni odnosi između Hrišćana i Jevreja, ali svoj naziv je dobila po jevrejskom kralju Davidu, jer je postala simbol  Jevreja, pa se nalazi i na njihovoj zastavi od 1354. godine.

kultni simboli 2 Kultni simboli koje smo razumeli pogrešno

Polumesec

Danas polumesec uvek dovodimo u vezu sa zvezdom pored kao simbol Islama. Međutim, kao simbol, polumesec se pojavio još 3500 godina pre nove ere, i to u različitim krajevima, sa različitim značenjima. U Aziji je on bio simbol kosmičke snage i moći, U Indiji simbol psihičke snage i kontrole, dok je kasnije kod Hrišćana bio simbol Bogorodice. Tek od 1453. godine nove ere, polumesec se našao kao deo simbola islamske vere.

kultni simboli 3 Kultni simboli koje smo razumeli pogrešno

Wannabe TV

Editors choice