Da li si dovoljno zreo za vezu?

Vežbe u kancelariji za one koji celog dana sede

Klasični odevni komadi koji bi trebalo da budu u ormaru svakog muškarca ovog proleća

Jednostavne kombinacije koje možeš nositi svakog dana

Filmovi koje kritika nije volela, ali Oskar jeste

Ljubav najčešće uopšte nije ono što očekuješ

Trening sa tegovima je bolji od kardio treninga – evo i zašto

6 stvari koje te sprečavaju da smršaš u 20, 30 i 40 godina

5 navika koje će “bustovati” tvoju životnu energiju

Stvari koje razumeju samo dobri ljudi sa opakim šefovima

7 “svežih” stilskih ideja za minimaliste

Ako je voliš, onda je drugačije tretiraš u krevetu – da li je to diskriminacija?

Izvodljive maštarije: Pomerite granice u seksu

24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Mitovi koje smatramo činjenicama

Mitovi koje smatramo činjenicama

1/2

Neki podaci su tako popularni i optšeprihvaćeni, da ih niko ne preispituje, niti pomišlja da možda nisu istiniti – a neki istraživači baš vole da ruše ustaljena ubeđenja.

Kineski zid se vidi sa Meseca

Za ovo ubeđenje odgovoran je Richard Halliburton, koji je 1938. godine objavio Drugu knjigu čuda, u kojoj je naveo da je Kineski zid jedini objekat sagrađen ljudskom rukom koji je vidljiv sa Meseca.
Međutim, čuveni Kineski zid je maksimalno 30 metara širok i skoro je iste boje kao i njegova okolina, tako da je jedva vidljiv golim okom iz Zemljine orbite pod idealnim uslovima. To znači da se nikako ne može videti sa Meseca, koji je udaljen od Zemlje oko 239.000 kilometara.

Njutnu je pala jabuka na glavu

Simpatična anegdota po kojoj svako dete u školi pamti ime fizičara koji je smislio zakon gravitacije – kako je čika Njutn sedeo ispod drveta i razmišljao, kad mu je jabuka pala na glavu i odjednom mu je sinulo sve o gravitaciji.
Ova priča je prvi put objavljena u eseju koji je napisao Voltaire, dugo nakon Njutnove smrti, a ovo je pre toga ispričala nećaka naučnika, Catherine Conduitt.
Vrlo je verovatno da se ovo nikada nije dogodilo, ali pošto nije moguće dokazati (ni da jeste, ni da nije) možemo da verujemo nećaki na reč. A možda je samo želela da se pravi važna i da se malo Njutnove slave “prelije” na nju.

U Salemu su veštice spaljivali na lomači

U Salemu se jeste desilo čudovišno suđenje i 1692. godine je 20 osoba osuđeno na smrt zbog veštičarenja, ali niko od optuženih nije spaljen na lomači. Metoda egzekucije je bila vešanje, a jedna osuđena osoba je podlegla povredama izazvanim kamenovanjem.
Istoričari veruju da su u tom trenutku i osuđeni i tužioci, građani Salema, patili od masovne histerije, ili da su svi halucinirali možda zbog nekog sastojka koji je dospeo u hleb – što ih je nagnalo da poveruju da su veštice bacile čini na njih.

Wannabe TV

Editors choice