Dragi publikume. Meni, to jest’ Šumaru, koji sam glas svog pravog muškinja, da ne kažem, unutrašnji glas onaj koji se plaše da će ženskinje da čuje, moda uopšte nije neophodna.

Da se razumemo. Nema Šumar ništa protiv ženske mode, ako je kratko i poluprovidno. Razume Šumar da je sva ta moda izmišljena da se žene troškare i da se muževima izbija iz džepa. Molim, molim. Ako baš same sve to zarađujete, bujrum, izvrnite novčanik za nove krpice, pa cuclajte jogurt i kašu do kraja meseca, ionako je bolje za liniju nego krmetina.

Buni se Šumar protiv muške mode, jer ne samo da je nepotrebna, već je i štetna za muškost. Ne priznajem Bekama i druge tipove koji se oblače u to žensko sranje k’o majmunče u cirkusu. Jeste, štatro on je muškarac, sav je mišićav i tetoviran i namirisan i odeven po poslednjoj modi, čak i kad nosi vunenu kapu i zavrnute rukave pravi je maneken. Fuj.

Kao prvo i ti mišiči i uredno potkresana brada deo su mode za koje se Šumaru fućka. Pravi muškarac je ćelav ili ima dugačku kosu koju nije češljao od trijes’ sedme. Ima bradurinu koja mu služi kao grejač grudnog koša i skladište hrane koja spadne u nju tokom obedovanja. Ili je glatko podbrijan. Nema u pravog muškarca one kao-brada-a-kao-i-nije, potkresane senke na obrazima. To su metrobekamovci, a ne Šumari. Oni su podlegli žensko-modnoj propagandi. Majičice uz telo, trodelno odelo, blještav sat na ruci, pogled mu se u daljini gubi. Fuj. To su manekenčići, a ne muškarčine. Roze košulja? Nedobog!

Gled’o je Šumar “Đavo nosi Pradu” i lepo kaže naslov, đavolja posla su to. No, nije Šumar glup, zna da ako ima anti-mode ili demode nema ne-mode, pa za prave muškarce predlaže sledeću kolekciju za proleće-jesen-leto-zimu odavde pa do večnosti.

Na glavi. Crna vunena kapa. Krupno pletena. Može i šešir, samo da nije fedora ili polucilindar. Širokog oboda, kožni. U krajnjem slučaju beretka. Baš, baš, baš retko može i marama, ali crvena ona sa aplikacijama u vidu amebica.

012 Moda po Šumaru

Torzo. Bela majica. Pamučna. Da upije znoj. Dva broja veća da može ujutru da se iziđe iz kreveta bez gaća na terasu. Preko toga košulja. Karirana. Tanja za leto i proleće, deblja za zimu i jesen. Boja nije važna, mada ako radite na terenu, bolje da bude crvena ili tako neke upadljive boje. Prednosti su očite. Može da se razdrlji, da se zakopča. Ako je deblja može i kao jaknica da posluži. Rukavi mogu da se zavrnu ili posluže da se obriše znoj ili masno od bureka s brade. Ukoliko je neophodno, preko svega ovog ide gunj, kožuh, ćurak, meklaud ili crni mantil. Ne samo da štiti od elementarnih nepogoda, već i od iverja dok motorkom obarate debla ili od nedajbože uboda noža ili napada sekirom.

021 Moda po Šumaru

Noge. Kargo pantalone. Može i skejterske. Nepoderive, sa mnogo džepova. Kaiš sa nosačem futrola za alat, fišeklije, duvankesu i druge potrepštine. Može i džins, ali samo plavi – bludžins. Kaiš sa krupnom kopčom obavezan, tim pre ako ima orlove, sokolove i druge muške motive. U izuzetnim slučajevima dole može i kilt, ali samo ako ima pravi tartan, u suprotnom kožni. Pantalone moraju da budu dovoljno dugačke da mogu da se podvrnu i dovoljno kratke da stanu u čizmu komotno. Leti može i skraćena verzija, kakav šorts od šatorskog krila, džinsa. Ali nikako trofrtaljke. Ubiti sekirom one što ih nose u ime skrnavljenja šumarske mode.

031 Moda po Šumaru

Čizme obavezno. Martinke, vojne čizme, HTZ-čizme samo da je masivno, crno i da može da zaštiti stopalo od pada grede. Ako baš mora cipela, onda patike, ali ne ove fićfirićke, Er ovo, Er ono, nego konvers iz osamdesetih, poluduboke. Može i dobra planinska bakandža, samo da nisu ove folirantske žutoblede šatro za divljinu. Cipela je tu da gazi, a ne da joj glancaš antilop i mažeš kremom pred spavanje. Čarapa može i bela, da se lakše nađe ujutru, ako vam je tamniji pod ili crna ako nije.

041 Moda po Šumaru

I tačka. Od pribora ide torba, ali samo ako je muška. Ništa toplomerke i one hipsterske šarenih boja. Maslinastozelena, crna, boje prirodne kože od koje je napravljena ili eventualno neka muževnoplava. Sat može samo da nije kockast i na kazaljke. Okrugli su na kazaljke, kockasti su crni digitronci i nemoj da ima tozla ili dragulje. Samo čelik ili plastika. Odlučite se više. Minđuše i lanci ne dolaze u obzir, osim ako na lancu nisu očnjaci medveda ili vepra kojeg ste lično odstrelili.

To je jedina moda koja je muškarcu neophodna. Sve ostalo je bekamizacija pravih Šumara.

Šumar

Comments