Trikovi u nezi koji su potrebni svakom muškarcu

Dobrobiti koje donosi muzika

Šta sve možete pojesti za 30 dolara u različitim zemljama?

Tajne dobrog + urbanog stila za muškarce koji nemaju mnogo vremena za to

9 autfita koji nikada neće izaći iz mode

Recept: Hrskava piletina iz rerne

8 istaknutih ikona muškog stila

Mitovi o alkoholu u koje ne treba da veruješ

Krigla kolač – specijalitet za pravog muškarca

Pravilna nega za svaki tip kože

Ovo su beauty rutine poznatih muškaraca

Letnji komadi koje možeš da nosiš i tokom jeseni

Ličnosti koje su najviše uzdrmale svet (2. deo)

Najluđe fobije – strahovi od najneverovatnijih stvari

Izoštri svoj pogled na ženski svet, jer, ovo su predrasude

Najsimpatičnije biljke mesožderke

Najsimpatičnije biljke mesožderke

1/3

Na svetu postoji više od 600 vrsta biljaka mesožderki. One uglavnom rastu na područjima koja su siromašna nitratima, pa su zbog toga evolucijom razvile način da se domognu neophodnih minerala – hvatajući i vareći insekte i sitne životinjice.

Ovo su neke od najljepših i najopasnijih mesožderki – ali ne za ljude.

Pinguicula

Pinguicula je rod biljke mesožderke koja koristi lepljive listove kako bi namamila i zarobila insekte. Od otprilike 80 trenutno poznatih vrsta ove biljke, 12 su poreklom iz Evrope, 9 iz Severne Amerike, a ostale su iz severne Azije.

Na lišću Pinguicule nalaze se žlezdane ćelije koje proizvode lepljivu sluz koja zarobljava plen. Takođe, većina biljaka ove vrste ima i poseban miris koji služi za privlačenje insekata.

Heliamphora

Heliamphora je jako lepa biljka iz Gvajane, Južna Amerika. Ona tamo raste na planinskom području na kome kiša pada gotovo stalno – od 200 do 400 centimetara godišnje!

Cevasti listovi biljke služe kao organ za hvatanje plena. Kada se napune vodom oni služe kao idealne zamke za razne bube. Kada jednom upadnu u biljku, insekti se udave u tečnosti, a zatim ih biljka probavi uz pomoć bakterija koje žive na listovima, kao i u toj tečnosti.

 Nepenthes

Nepenthes, iz porodice Nepenthaceae koja ima oko 140 različitih vrsta i naseljava brojna područja u rasponu od Južne Kine, Indonezije, Malezije i Filipina, pa sve do Madagaskara, Sejšela, juga Australije, severa Indije i Šri Lanke, pasivan je lovac. To znači da su njene zamke postavljene na jednom mestu i čekaju da plen upadne. Imaju oblik posude, koja je puna posebne tečnosti, a unutrašnji zidovi su obloženi smolom tako da insekti nikako ne mogu da pobegnu.

Wannabe TV

Editors choice