Plivati treba svako ko može, ima vremena i ko želi da revitalizuje svoj duh i telo. Ako imate tu sreću da živite pored čiste, tople reke u kojoj možete da se kupate, onda ste rešili problem, barem za letnji period. Za one koji nemaju reku, tokom leta tu su bazeni. Zimi je pak, jedini izbor zatvoreni bazen.

Plivanje 7 Ne rekreirate se? Počnite da plivate!

Pozitivni efekti plivanja

Ko ima mogućnost da pliva tokom cele godine, taj je pravi srećković, zato što će imati najbolji način da se opusti posle stresnih situacija, da sačuva svoje zdravlje i održi kondiciju. Plivanje je najbolji način da se vodi zdrav život i najkorisnije za skladan psiho-fizički razvoj, pa makar i rekreativno.

Plivanje opušta, blagotvorno deluje na psihu, kardiovaskularni sistem i pluća.

Zato se ova aktivnost preporučuje svima, bez obzira na pol i godine. Da bi ono zaista koristilo našem zdravlju potrebno je naučiti kako se pravilno pliva, kao i kako da ovaj sport što pravilnije “upražnjavamo”.

Plivanje 8 Ne rekreirate se? Počnite da plivate!

Ne znate da plivate? Naučićete.

Ako imate 30, 40 ili 50 godina, a ne znate da plivate, nemojte da vas proganja osećaj sramote. Plivanje se može naučiti u svakom životnom dobu, pogotovo danas kada se u brojnim centrima organizuju obuke i škole plivanja. Daleko je najbolje kada se plivanje nauči u detinjstvu i kada se deca, još dok su sasvim mala, počnu navikavati na blagotvorno dejstvo vode.

Tehnike plivanja

Postoje četiri glavne tehnike plivanja i sve su podjednako korisne za zdravlje. To su klasično prsno plivanje, prsni kraul, leđni kraul i delfin. Leđna tehnika utiče na pravilan razvoj leđnih mišića, ramena i ruku, a delfin, koji je za mnoge i najteži na grudi, ruke, ali i čitav mišićni sklop.

Vrste plivanja

Postoje rekreativno, takmičarsko i maratonsko plivanje. Takmičarsko plivanje se obično prekida posle 28. godine, a maratonsko, koje je takođe naporno posle 50. godine života. Zbog toga se rekreativno plivanje, kao najčešći vid bavljenja ovog sporta, može “upražnjavati” u svakom životnom dobu.

Plivanje 6 Ne rekreirate se? Počnite da plivate!

Koja je najbolja temperatura vode za plivanje?

Idealna temperatura vode za naš organizam prilikom plivanja je 25 – 26 stepeni, a u bazenima namenjenim maloj deci i do 28 stepeni celzijusovih. Sve ispod 22 stepena nije preporučljivo, osim u slučajevima kada je nečiji organizam od detinjstva navikao na hladniju vodu. Pre bavljenja ovom aktivnošću dobro je obaviti i lekarski pregled, kako bi se utvrdilo imamo li neko oboljenje, ali i da bi nam stručnjak, na osnovu opšteg stanja organizma odredio pravu “dozu” i intenzitet plivanja.

Plivanje 3 Ne rekreirate se? Počnite da plivate!

Plivajte ujutro!

Plivanje se naročito preporučuje u jutarnjim i prepodnevnim časovima, jer je tada najdelotvornije na organizam. Prilikom kupanja u bazenu poželjno je koristiti i naočare, zbog hlora i zaštite od sportskih povreda, a dobro je nositi i kapu, da nam kosa ne bi smetala.

Plivanje 4 Ne rekreirate se? Počnite da plivate!

Plivanje otklanja stres

Poslovnim ljudima plivanje se naročito preporučuje kao sredstvo protiv stresa i za održavanje dobre linije, a starijima za kondiciju, kardiovaskularne i bolesti pluća, ali i kao svojevrstan “eliksir” za produženje mladosti.

Ovu aktivnost ne treba ograničiti samo na letnje mesece što je kod nas nažalost čest slučaj, već plivanje treba upražnjavati tokom čitave godine. Zahvaljujući brojnim sportskim centrima, banjama i hotelima, to je danas ostvarivo u gotovo svim delovima Srbije. Plivačima su na raspolaganju bazeni u sportskim, turističkim i zdravstvenim centrima, gde postoje uslovi za rekreaciju, ali i kolektivnu i individualnu obuku.

Ne oklevajte, već pravac na plivanje, jer je to najbolji način da održite kondiciju, sačuvate dobru liniju i što je najvažnije – zaštitite svoje zdravlje.

Mladen Mitrić

Comments