Kada se kod nas kaže derbi, asocijacija je jasna Crvena Zvezda vs. Partizan. Nije važno o kom je sportu reč: košarka, fudbal, vaterpolo, odbojka… ova dva tima jednostavno dominiraju na našoj sceni. A da li ste znali da je u nekim zemljama prosto nemoguće stupiti u brak sa osobom koja je ni manje ni više studirala, a samim tim i verni navijač, suparničkog univerziteta. Da, dobro ste pročitali, obrazovne institucije.

Reč je o rivalstvu u američkom fudbalu između univerziteta Mičigen (Vulverins) i univerziteta Ohajo Stejt (Bakajs). Njihovo rivalstvo datira još od 1897. godine, kada su se ova dva tima prvi put susrela. To je bio period kada je tzv. “Toledo rat” (sukob između ove dve američke savezne države oko sporne granične teritorije) bio još uvek u sećanju mnogih i glavni razlog da se pristalice jednog i drugog tima mrze. Rivalstvo je otišlo toliko daleko da je 2000. godine američka televizija ESPN kao najavu za meč stoleća napravila reklamu u kojoj se momak i devojka zaljubljuju jedno u drugo na prvi pogled, sve dok im se pogledi ne spuste na majice koje je svako nosio u bojama i sa logoom svoga (suparničkog) univerziteta i tada se sva prvobitna ljubav pretvara u iskonsku mržnju.

1282937000514c7f9575aec646174872 orig Nije derbi samo Zvezda protiv Partizana

Ništa bolja situacija nije ni u Argentini, gde je rivalstvo između Boka Juniorsa i River Plejta u fudbalu, svaki put na ivici incidenta. Taj dan kada igraju ova dva tima ceo Buenos Ajres je podeljen na crveno/bele i plavo/žute. Glavni razlog ovako velikog rivalstva je to što Boka Juniors “pripada” radničkoj klasi Buenos Ajresa dok River Plejt “poseduje” bogati sloj glavnog grada Argentine. Kuka i motika protiv kravate i odela… ko će ovoga puta pobediti i osramotiti suprotnu stranu pitanje je koje se svaki put postavlja pred početak ovog Superklasika (Superclasico).

Jedno od najvećih rivalstava koje je planeta ikada imala sigurno je iz sveta boksa i to između Muhameda Alija i Džoa Frejžera. Ovaj istorijski tromeč ostaće upamćen ne samo po potezima iz ringa, već i po mnogim izjavama koje su oba boksera izrekla pre i posle tih mečeva. Ali je bio poznat kao velika pričalica i svi znamo da se “kretao kao leptir, a ubadao kao pčela”, ali dovitljivost njegovih “pesmica” pred svaki meč, pogotovo sa Frejžerom, dovela je do toga da bokserski kvaliteti njegovog protivnika zađu u senku, što “Smokin’ Joe” nije nikako mogao da istrpi. Muhamed Ali je svojim doskočicama toliko uticao na javno mišljenje o Frejžeru da je Džo bio poznat kao izdajica crnačkog soja i prozvan borcem bele rase. Oba borca su u to vreme bila simbol jedne od suprotstavljenih slojeva društva u Americi, iako se jadan Džo nije mnogo pitao oko etikete koju mu je nalepio Ali.

Još jedno od velikih rivalstava dolazi iz sveta bejzbola i podrazumeva stogodišnji rat između Njujork Jenkijsa i Boston Red Soksa (kreativni nazivi, nema šta). Sve je počelo kada je vlasnik Red Soksa iz 1919. godine prodao superzvezdu svog vremena, čuvenog Bejb Ruta Jenkijsima, posle čega je usledio osamdesetšestogodišnji post u osvajanju titula Red Soksa, što je takođe poznato i kao “Curse of the Bambino” (Bebino prokletstvo – zbog interesantnog imena ovog igrača Bejb (Babe) što podseća na izraz za bebu na engleskom). Međutim, koreni ovog rivalstva idu dalje od transfera superzvezde iz jednog tima u drugi; kao glavni razlog smatra se i večito rivalstvo između gradova Bostona i Njujorka. Dugo je Boston smatran za edukacioni, kulturološki, umetnički i ekonomski centar u Americi, zbog svoje geografske lokacije, jer je bio luka najbliža Evropi odakle je sve valjano i dolazilo u Ameriku. Ipak, probojem kanala Iri koji je spojio Njujork sa velikim jezerima i plodnom zemljom oko njih, što je dovelo do toga da ovaj grad postane novi centar SAD-a i tako skine sa trona dosadašnjeg vladara Boston. Bostonu je dugo trebalo da se oporavi od svih nedaća koje mu je priređivao Njujork, ali je kletva konačno otklonjena 2004. kada su osvojili World Series – finale u bejzbol ligi MLB.

Sledeći put kada budete želeli da gledate neki derbi, dobro razmislite šta se sve od “derbija” igra taj dan i odaberite najbolji mogući, kako biste ulepšali sebi popodne i barem putem TV-a, ako već ne uživo, bili deo neke istorije i tradicije.

Izvor fotografija: b92.net640, maxisciences.com

Ivan Nedeljković

Comments