Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Knjige

Ovo su klasici naučne fantastike koje bi trebalo da pročitate u životu

1/2

Ne znam za vas, ali ja sam oduvek bila veliki ljubitelj naučno-fantastičnih romana, franšiza, serija i filmova. Manje-više, sve što se događa u svemiru, u distopijskim svetovima smeštenim u daljoj ili bližoj izmišljenoj budućnosti, ili pak prošlosti kakva se u stvarnosti nije dogodila – u meni izaziva uzbuđenje. Čak i da je u pitanju potpuno nepoznat autor, ili b produkcija, ako je u pitanju naučna-fantastika, verujte mi, ja ću joj pružiti šansu. Žanr naučne-fantastike nije nov, ali i dalje je veoma aktuelan. Takođe, izuzetno je zanimljvo istražiti koja dela ovog žanra su izašla u kojim godinama, i u odnosu na to razumeti kako su razmišljali ljudi iz vremena njihovog nastanka.

Jer svaka izmišljena budućnost nosi korene u realnoj sadašnjosti svog postanja, a sva pitanja koja postavlja kroz svoje neobične i nerealistične situacije i likove – zapravo su zasnovana na stvarnim i gorućim pitanjima. U nastavku pronađite 6 naučno-fantastičnih naslova koje bi u životu definitivno trebalo da pročitate.

Douglas Adams – “The Ultimate Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”

Ovaj serijal romana objavljenih u periodu između osamdesetih i devedesetih godina i dalje uspešno održava svoj kultni status u svetu fantastike, i ako tražite serijal romana kojim ćete ući u naučno-fantastični žanr – ovo je možda pravi izbor za vas. Po njemu je takođe i 2005. godine snimljen film, sa Martinom Freemanom u glavnoj ulozi, koji je moguće da ste pogledali, a da to i ne znate. Čitav serijal prvenstveno je osmišljen kao humoristična i fantastična radio emisija, koja se emitovala na BBC 4 radiju – a tek kasnije adaptrana je u forme romana i filma. Priča ovih romana prati Arthura Denta, Britanca koji se nalazi na proputovanju kroz galaksiju nakon što je planeta Zemlja iznenada uništena.

Ted Chiang – “Exhalation”

“Exhalation” nije roman, već skup kratkih naučno-fantastičnih priča, ali definitivno je delo koje bi trebalo da pročitate. Ted Chiang veoma dobro razume ljudsku psihologiju, i njegove priče će kroz elemente naučne fantastike veoma brzo “udariti” pravo u vaše emocije kao voz, koji uopšte niste očekivali. Priče su među sobom potpuno različite i veoma maštovite, te ako imate predrasuda prema ovom žanru i čini vam se da sve naučno-fantastične priče liče jedne na druge, ovo je prava selekcija odabranih priča za vas.

Hank Green – “An Absolutely Remarkable Thing”

Ukoliko želite da se zabavite, rasteretite i pročitate naučno-fantastičnu priču koja je smeštena u trenutno vreme u kojem živimo, ovo je roman za vas. Ovo je prvi roman pisca i vlogera Hank Greena, koji već ima i nastavak pod nazivom “A Beautifully Foolish Endeavor” – koji je takođe na našoj listi preporuka, iako nije direktno izdvojen u ovom tekstu. Hank Green se u ovom romanu bavi pitanjima slave, prijateljstva i uticaja tehnologije i društvenih mreža na današnje društvo, i ovo je definitivno delo koje bi trebalo da pročitate.

Wannabe TV

Editors choice