Nakon što je globalna pandemija pogodila ceo svet prošle godine, mnoge industrije ostale su bez prihoda na koje su navikle i prošle su kroz velike finansijske gubitke. Jedna od njih je svakako sportska, jer ne samo da su mnoge utakmice bile otkazane, već su se i one koje su bile održane odvijale bez publike. Samim tim, mnogi igrači ostali su bez dela svojih plata ili bez ikakve zarade, a ekonomska firma Emsi preračunala je da se kompletan novčani gubitak sportske industrije u prošloj godini mogao zaokružiti na oko 29 biliona dolara. Ipak, situacija se polako vraća u normalu, a srećom, mnogi sportisti svoje prihode dobijaju ne samo od sportskih karijera, već i od drugih sponzorstava, reklama i gostovanja.

Takođe, bez obzira na velike gubitke tokom prošle godine, izgleda da za neke igrače u ovoj godini “nema zime”. Čuveni magazin Forbes objavio je svoju listu najplaćenijih sportista u 2021. godini, a koja su četiri najplaćenija imena i kolike su njihove zarade, pročitajte u nastavku teksta.

Conor McGregor (MMA): 180 milliona dolara

Čuveni MMA borac, Conor McGregor, najviše je od svih sportista zaradio u ovoj godini, a njegov prihod je čitavih 180 miliona američkih dolara. Samo za svoj meč protiv Dustina Poiriera dobio je 22 miliona dolara, a verovali ili ne – njegovi najveći prihodi zapravo uopšte ne dolaze od sporta, već od njegovog brenda viskija pod nazivom “Proper No. Twelve”. Procenjuje se da je zaradio oko 158 miliona dolara time što je svoj udeo u brendu prodao kompaniji pića Proximo Spirits. Takođe, Forbes je objavio kako je McGregor bio treći po redu atleta, nakon Rogera Federera i Tigera Woodsa koji je zaradio više od 70 miliona dolara u samo jednoj godini van sportskog terena, dok se istovremeno aktivno takmičio.

Lionel Messi (fudbal): 130 miliona dolara

Jedan od najpoznatijih i najboljih fudbalera na svetu, Lionel Leo Messi, sledeći je na listi sportista koji su u ovoj godini zaradili najveću sumu novca. U javnost je procurila kopija njegovog ugovora sa dugogodišnjim timom za koji igra, fudbalskim klubom Barselona, na kojem je otkriveno da ovaj igrač godišnje zarađuje čak 168.5 miliona dolara godišnje, a Forbes je procenio da je u ovoj godini Messi zaradio 97 miliona dolara od sporta, a 33 miliona van terena. Pored toga, Messi ima doživotni dogovor sa brendom adidas, koji mu donosi 12 miliona dolara godišnje, kao i dogovor sa modnom linijom Ginny, koja priprada brendu Tommy Hilfiger. Uz to, on poseduje nekretnine širom Španije i rodne države Argentine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Comments