Veliki džez festival Nišvil, ove godine obeležava 25 godina i povodom jubileja, posetiocima nudi bogat program, koji na glavnom stejdžu počinje 8. avgusta. Spektakl najavljen prilikom otvaranja festivala obećava nesvakidašnji događaj – pet big bendova (ukupno oko 100 muzičara) sviraće poklon kompoziciju Duška Gojkovića “Nisville Jubilation” i ovo je prvi put da ovako veliki broj muzičara nastupa zajedno. Big bendovi iz Niša nastupiće pod vođstvom Dragoslava Petrovića, bendom iz Buenos Airesa diriguje Gustavo Firmenich, Čakoveca Mario Jagec, Blagoevgrada Boris Janev, a nastupa i internacionalni tridesetočlani orkestar sastavljen od srpskih, italijanskih i albanskih mladih muzičara.

Specijalni gosti festivala biće slavni pijanista Lari Vučković iz San Franciska, ovogodišnji dobitnik Nagrade Nišvila za životno delo, gitarista Sandro Zerafa, direktor Malta džez festivala i poznati italijanski saksofonista Enco Favata, direktor “Santa Galura” džez festivala na Sardiniji.

U velikom finalu big bendovima će dirigovati i naš slavni trubač Stjepko Gut, a big bendovi će zajedno izvesti njegovu kompoziciju “Nisville” posvećenu festivalu. Bendovi će izvesti i “Pozdrav Kauntu Bejziju” Bubiše Simića i kompoziciju “Karavan” Djuka Elingtona, povodom 115 i 120 godina od rođenja slavnih muzičara.

Brojni muzičari smenjivaće se od četvrtka 8. avgusta, do nedelje 11. avgusta, počev od 20 sati, do 2 sata po ponoći, a u završnici festivala, 11. avgusta, nastupiće Bob Geldof (od 23:20 do 00:30h) i Vlatko Stefanovski Trio (od 00:35 do 01:30).

Prateći program se odvija na nekoliko scena, na kojima je program besplatan, a prvi put ove godine biće predstavljen Hip Hop Stage, na platou kod ateljea u Tvrđavi, sa popularnim domaćim regionalnim i stranim izvođačima.

Najveća zvezda na Nišvil Hip Hop stejdžu je Eric Bobo, bubnjar i perkusionista čuvenog američkog sastava Cypress Hill, koji već godinama ima vrlo zapaženu solo karijeru i pravi nezaboravne nastupe kombinujući “live act” sa MC-jem i DJ-ingom. Takođe, vrhunski užitak za publiku predstavljaće i nastup najznačajnijeg regionalnog rep sastava TBF iz Splita koji je uživo sa kompletnim bendom postavio vrlo visoke standarde, a tu je i najreprezentativniji predstavnik modernog srpskog crossover (hip hop/jazz/funk/soul) izraza – Marko Šelić – Marčelo sa ekipom vrhunskih muzičara okupljenih pod nazivom Napet Quintet. Naravno, nastupiće i poslednjih godina sve popularnije Nišlije Stereo Banana, a tu su i Ajs Nigrutin i Thimbe, koji pored bazičnog sastava Bad Copy već godinama imaju zapažene solo karijere i vrlo često nastupaju u tandemu.

Program na Hip Hop stejdžu počinje u 20:00h, a završava se u ponoć. Prostor za publiku je opremljen video zidovima i internetom, koji je, kao i ulaz – besplatan.

Sadržaj Midnight stejdža odvija se na istom mestu – na platou kod ateljea u Tvrđavi, počinje u ponoć i traje do ranih jutarnjih sati i obično je najposećenija scena niškog džez festivala, na kojoj nastupaju najznačajnihi Di Džejevi, koji neguju jazz-soul-funk muzički pristup.

Air scena pozicionirana je kod Vodene kapije na jugoistočnom bedemu Tvrđave i namenjena je progresivnoj muzici, pristup internetu i ulaz su besplatni (kao i za Hip Hop i Midnight stage), a program počinje u 20 sati.

Welcome scena se nalazi na centralnom gradskom trgu i na njoj nastupaju neafirmisani talentovani bendovi (besplatan ulaz i internet), a program počinje od 18 sati i završava se pre 21 čas

Museum Youth Stage praktično predstavlja klupsku svirku, koja se odvija na platou ispred džez muzeja, odvija svake večeri od 1. do 11. agvusta.

Sve detaljnije informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu Nišvila.

Fotografije: instagram.com/nisvillejazzfest

Brankica Milošević

Comments