Intervju: Vitomir Jevremović o VR-All-Art projektu, umetnosti i virtuelnoj stvarnosti

6 boja koje treba da dodaš svojim jesenjim autfitima

#FashionInspo: Slojevite kombinacije za jesen

Najneobičnija zanimanja u istoriji

Tipovi žena sa kojima ne želiš da završiš u ozbiljnoj vezi

Trendi kul jakne za jesenju sezonu

Odlične Halloween maske za muškarce

Šta sve jesu i nisu bili samuraji

Intervju: Dalibor Andonov Gru

Nega kože lica u jesenjem periodu

7 aksesoara koje svaki muškarac mora da poseduje

Šta se dogodilo sa životinjama koje su putovale u svemir?

Muške osobine koje će privući svaku devojku

Modeli džempera koji su ti potrebni za sezonu jesen/zima

Šta muči muškarce, a ne usuđuju se da traže

Pronalasci čijim je pravim pronalazačima oteta slava

Pronalasci čijim je pravim pronalazačima oteta slava

1/2

Istorijske činjenice i dokazi govore o tome da su mnogi vredni izumi koji su promenili svet pripisani pogrešnim ljudima. Baš kao i danas, i u prošlosti su se vodile pravne bitke, patente je prijavljivao onaj ko je imao novac ili uticaj, i tako se dešavalo da zasluge preuzme neko ko nije smislio originalan pronalazak. Nikola Tesla je izumeo veliki broj pronalazaka koji su proslavili druge ljude, a povodom toga je rekao: „Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje.”

Fotografija (Louis Daguerre)

Zasluga za izum fotografije 1839. godine pripisuje se francuskom umetniku i (kasnije) fotografu Louisu Daguerreu, koji je do danas ostao poznat kao “otac fotografije.”
Ali, istorijske činjenice kažu da je francuski naučnik koji je živeo u Brazilu, Louis Florence, koristio prvi fotoaparat čak šest godina pre Daguerrea.

drugi 1 Pronalasci čijim je pravim pronalazačima oteta slava

On je čak imao i rešenje za problem fiksiranja slika, problem koji je “oca fotografije” mučio godinama. Florence je svoje slike nazvao fotografijama, ali, s obzirom da nisu viđene u Evropi, nisu ni privukle pažnju javnosti. Stoga su prvi fotografski snimci, poznati kao “dagerotipije” ušli u istoriju i proglašeni prvim fotografijama, a Louis Daguerre prvim fotografom na svetu.

Telefon (Alexander Graham Bell)

Alexander Graham Bell je bio ugledni naučnik, pronalazač, inženjer i inovator kojme se pripisuju zasluge za pronalazak prvog praktičnog telefona, i prve govorne poruke poslate „preko žice“. Bell je do svog otkrića došao 1857. godine, a američki patent je dobio 7. marta 1876. godine. Tri dana kasnije, poslao je “prvu telefonsku poruku.

drugi post 1 Pronalasci čijim je pravim pronalazačima oteta slava

Najmanje četiri godine pre Bella, amerikanac italijanskog porekla Antonio Meucci je radio na prenosu govora putem električne energije. On je čak i izdao saopštenje o patentiranju svog izuma, prvog telefona, 1871. godine, ali nije mogao da nabavi 250 dolara potrebnih za izradu patenta. Meucci jednostavno nije imao para, a ni sreće, jer je jedan od ljudi koji su ga podržavali, izgubio patent, a takođe nije bio ni blizu poznat kao Bell, koji je imao veliku komercijalnu podršku.

Bellova kompanija se kasnije na sudu suočila sa suparničkom Globe Telephone Company koja je bila Meuccijev pokrovitelj. Nakon dugog sudskog spora, sud je presudio u korist Bella, jer je ovaj ipak imao patent, iako je u presudi navedeno da je Meucci bio prvi koji je “preneo govor mehaničkim putem pomoću žičanog telefona.”

Wannabe TV

Editors choice