Upoznajte Rastka Jokića, mladog i uspešnog sportistu koji nam pokazuje da ništa u životu nije prepreka da ostvarite svoje snove. Rastko je rođen bez leve podlaktice, ali to je poslednja stvar koju ćete na njemu primetiti, jer i on sam ne dozvoljava da ga ovaj „nedostatak“ sputava. Pored toga što promoviše zdrav i aktivan život, Rastko je paraolimpijac, a Srbiji je na Evropskom takmičenju u streljaštvu doneo zlatnu medalju, u kategoriji pucanja iz malokalibarskog pištolja na 50-metarskom strelištu. U ovoj kategoriji je, 2019. godine u Osijeku na svetskom kupu, oborio finalni svestski rekord. Takođe, bilo je predviđeno da predstavlja Srbiju i na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju, ali one su, nažalost, odložene zbog svetske situacije prouzrokovane virusom Covid-19. Svakako, to nije sprečilo Rastka da nastavi da se bavi sportom, treninzima, vožnjom kajaka, motora, kartingom… Ovog ambicioznog mladića jednostavno ništa ne može zaustaviti, i zaista je upravo zbog toga inspiracija mnogima. Koji su njegovi planovi za budućnost, i šta sve još možemo da očekujemo – pročitajte u nastavku teksta.

IMG 9406f scaled e1625048543253 Rastko Jokić: Dokazao sam sebi da je sve u životu moguće

Majica i trenerke: Under Armour

WANNABE MAGAZINE: Za početak, hvala ti na ovom intervjuu. Kako si?

RASTKO: Hvala na pitanju, veoma dobro. Zapravo radim na tome da uvek budem dobro!

WANNABE MAGAZINE: Sada deluješ veoma zadovoljno i u miru sa sobom. Ipak, kako je izgledalo odrastati u Beogradu, na Miljakovcu, sa određenom vrstom invaliditeta?

RASTKO: Da, zaista sam sada veoma dobro i zadovoljan sobom jer sam radio na tome već dugi niz godina. Iskreno u ono vreme dok sam bio dete bilo je jako čudno. Našu zemlju su snašle veoma teške posledice igara velikih sila. Okruženje u to doba je bilo zaista nezdravo i bilo je jako teško održati se na pravom putu. Doduše, moje odrastanje je bilo dodatno komplikovanije jer sam bio drugačiji od drugih, što je u nekom momentu života bilo jako teško prihvatiti i snaći se sa time u društvu. U detinjstvu, pogotovo krajem osnovne i početkom srednje, bilo je teško uklopiti se i biti prihvaćen, tj. podneti to što si drugačiji. Jako teško, ali voljom i neodustajanjem sve se može prevazići.

WANNABE MAGAZINE: Da li postoji konkretan trenutak u kojem si shvatio da ne želiš da dopustiš da te bilo šta u životu sputava da ostvariš svoje snove?

RASTKO: Iskren da budem to sam osećao od ranog detinjstva. Karakter koji imam me je motivisao da se borim i da se snalazim. Nije bilo nimalo lako sam prebroditi sve – ali sve je moguće! Već u 20. godinama sam čvrsto rešio da postanem neko i nešto i da preuzmem kontrolu nad svojim životom.

IMG 9501f scaled e1625048604862 Rastko Jokić: Dokazao sam sebi da je sve u životu moguće

Majica: Under Armour

WANNABE MAGAZINE: Da li si u životu imao nekog ko ti je bio uzor i motivacija? Ili ako nije konkretna osoba u pitanju, šta je ono što te motiviše svakog dana?

RASTKO: E zapravo ovo i jeste pitanje koje je pokrenulo u meni taj motiv da inspirišem i motivišem ljude. U životu nisam imamo nikakav uzor i nikakav spoljni motiv, niti sam imao ikoga da me podrži da se razvijam ili napredujem. Apsolutno je bio presudan moj karakter i opstajanje u “divljini”. Izvor motivacije sam pronalazio u muzici i sportu, ali najviše sam obavljao razgovore sam sa sobom u svojoj glavi, tu se odvijala cela priča, koju želim da prenesem svima, da svako, apsolutno svako, može da sam sebe motiviše i sam sebe pokrene da uradi nešto sa sobom i da bude ispunjen i zadovoljan samim sobom.

Tek tada kad se pokrene priča, kad se pokrene točak sudbine u pozitivnom smislu, život počinje da ti stvara puteve kojim treba ići i koji privlači ljude koji dodatno inspirišu i motivišu.

IMG 9459f scaled e1625048664980 Rastko Jokić: Dokazao sam sebi da je sve u životu moguće

Stajling: Under Armour

WANNABE MAGAZINE: Kada si počeo da se baviš streljaštvom i kako si se odlučio baš za ovu sportsku disciplinu?

RASTKO: Streljaštvom sam počeo da se bavim pre 11 godina. Iskreno, nisam imao plan da se bavim konkretno time, ali sam već u tom periodu znao da želim da se bavim nekim sportom. I eto, streljaštvo je trebalo da bude samo hobi, međutim, ispostavilo se da sam jako dobar u tome.

gif color Rastko Jokić: Dokazao sam sebi da je sve u životu moguće

Majica: Under Armour

Comments