Ako poželite da se rekreirate, verovatno ćete dobiti gomilu saveta tipa: idi u teretanu, igraj tenis, plivaj,trči, vozi biciklu… Međutim, pored svih tih favorizovanih vidova rekrecije, može da se nađe i nešto potpuno drugačije, kao npr. veslanje. Da dobro ste pročitali, jer ovaj olimpijski sport, jako popularan u svetu, a pre svega u Velikoj Britaniji i SAD-u, može da bude odličan vid rekreacije.

Iako je jedan od fizički najzahtevnijih sportova, upravo zbog toga i pokreće sve mišiće u telu! Zato valjda i ne čudi što veslači imaju vitke, vretenaste figure.

Još jedna prednost ovakvog vida rekreacije je što u veslanju većim delom godine, možete uživati na svežem vazduhu. Još ako ste zaljubljenik u vodu, spojićete lepo i korisno! Zimi se trenira na simulatorima veslanja, tzv. ergometrima.

veslanje 2 Rekreirajte se veslajući

U veslanju postoje dve discipline – rimen i skul. U prvom slučaju veslač koristi samo jedno veslo, a u drugom dva.

Ono što je zanimljivo je da je veslanje jedan od sportova preko kojih ćete najlakše dobiti stipendiju za studiranje na inostranim koledžima, jer je ovaj sport pre svega najpopularniji kao univerzitetski. Nema većeg univerziteta u svetu koji nema ozbiljnu veslačku ekipu. A s’ obzirom na to da se ne preporučuje bavljenje ovim sportom pre dvaneste ili čak osamnaeste godine, za neke od vas još nije kasno da počnete i profesionalno da se takmičite.

Sad vam se verovatno nameće pitanje gde bi u Beogradu mogli da veslate. Predlažem da prošetate po Adi Cignliji, jer tamo ima nekoliko velsačkih klubova gde se možete profesionalno i rekreativno baviti ovim sportom.

Olivera Denčić

 

Comments