Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Zašto je britanski stil zakon u muškoj modi

Greške koje muškarci prave u nezi kose (i kako da ih ispraviš)

Zašto treba da radiš 100 čučnjeva dnevno

Sudar sa stereotipom: Šta vam žene rade i kad im je stalo do vas?

Savremena pravila flertovanja za kul tipove

10 poruka mudrosti Aldousa Huxleya: Formiraj svoje novogodišnje odluke prema njima

Komplimenti o izgledu koji ženama najviše prijaju

Kako da budeš savremen muškarac – iz ugla različitih muškaraca

Šta (ne) znaš o mačevanju

Šta (ne) znaš o mačevanju

Mačevanje je evropska borilačka sportska disciplina nastala iz tradicionalnog dvoboja, a moderno sportsko mačevanje je zvanično nastalo osnivanjem Međunarodne mačevalačke organizacije FIE, 1913. godine kada su doneta jasna pravila. Osim što je samostalna disciplina, mačevanje je i jedna od disciplina petoboja. Vrste mačevanja razlikuju se po oružju koje se koristi i po delu tela u koji se zadaje udarac koji se boduje.

Teren za mačevanje je staza širine 1,5 do 2 metra i dužine do 14 metara, a mačevaoci obavezno nose zaštitnu opremu, koja pored odela, rukavica i maska, sadrži specijalnu mrežu koja u vidu plastrona pokriva deo kontaktne površine koja se boduje i koja elektronski registruje pravilno zadat udarac. Tako se sakupljaju poeni i pobednik je onaj ko prvi dostigne određen broj poena.

U mačevanju se koriste tri vrste oružja – sportski floret, sportski mač i sablja.

Floret

Floret je nešto lakši i savitljiviji od sportskog mača i nastao je kao oružje za vežbu rapirom i masa mu je smanjena da bi se važbaču omogućilo dugotrajno vežbanje tehnike, bez zamaranja težinom mača. Poeni se postižu tako što se zadaje ubod i to isključivo u torzo – promašaj, odnosno, ubod u neki drugi deo tela se ne boduje, a kada se to desi, borba se prekida. Ukoliko u brzini nastane važeći ubod nakon prekida, on se takođe ne boduje, već borba počinje ispočetka, kad sudija da znak.

mačevanje 2 Šta (ne) znaš o mačevanju

Sportski mač

Mač je teži i od floreta i od sablje i kao sportsko oružje, nastao je od rapira. Pogodak, odnosno poen, postiže se ubodom, a važeća površina je celo telo.

Sablja

Važeća površina za udarce zadate sabljom je gornji deo tela protivnika, a boduje se i ubod i zasek. Dakle, poen se dobija kada sablja dodirne torzo protivnika bilo vrhom, bilo oštricom.

Mačevanje se smatra plemenitom borilačkom veštinom, angažuje čitavo telo i zahteva koncentraciju, preciznost, lakoću kretanja – svi pokreti se slivaju i kad posmatrate vešte mačevaoce, oni deluju elegantno, kao da plešu. Ukoliko tražite neki sport koji nema veze sa loptom, trčanjem i skakanjem, volite borbu jedan na jedan, a ne privlače vas istočnjačke borilačke veštine i direktan kontakt sa protivnikom, mačevanje je odličan izbor.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice