Brzi kurs iz poznavanja vina

Mornarski sako za svaki radni dan

Kako da sprovedeš fizičku i mentalnu detoksikaciju

Letnji trendovi za stilizovanje kose i brade koje možeš pratiti i tokom jeseni

Zašto ti je potrebna emotivna pismenost

Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Letnji aksesoari za muškarce sa stilom

10 neverovatnih mesta koja vredi videti bar jednom u životu

Pravilo pametnog vežbanja: Nisu sve vežbe za svakog

Kako da brendiraš svoj stil?

Buba – retro i uvek u trendu

Kad vežbaš i vežbaš, a mišići ne rastu

Savremen muškarac, ekološka svest i moda

Liam Payne x Hugo Boss: Kolekcija koja će ti se dopasti!

Kako da “nabilduješ” mozak

Šta (ne) znaš o mačevanju

Šta (ne) znaš o mačevanju

Mačevanje je evropska borilačka sportska disciplina nastala iz tradicionalnog dvoboja, a moderno sportsko mačevanje je zvanično nastalo osnivanjem Međunarodne mačevalačke organizacije FIE, 1913. godine kada su doneta jasna pravila. Osim što je samostalna disciplina, mačevanje je i jedna od disciplina petoboja. Vrste mačevanja razlikuju se po oružju koje se koristi i po delu tela u koji se zadaje udarac koji se boduje.

Teren za mačevanje je staza širine 1,5 do 2 metra i dužine do 14 metara, a mačevaoci obavezno nose zaštitnu opremu, koja pored odela, rukavica i maska, sadrži specijalnu mrežu koja u vidu plastrona pokriva deo kontaktne površine koja se boduje i koja elektronski registruje pravilno zadat udarac. Tako se sakupljaju poeni i pobednik je onaj ko prvi dostigne određen broj poena.

U mačevanju se koriste tri vrste oružja – sportski floret, sportski mač i sablja.

Floret

Floret je nešto lakši i savitljiviji od sportskog mača i nastao je kao oružje za vežbu rapirom i masa mu je smanjena da bi se važbaču omogućilo dugotrajno vežbanje tehnike, bez zamaranja težinom mača. Poeni se postižu tako što se zadaje ubod i to isključivo u torzo – promašaj, odnosno, ubod u neki drugi deo tela se ne boduje, a kada se to desi, borba se prekida. Ukoliko u brzini nastane važeći ubod nakon prekida, on se takođe ne boduje, već borba počinje ispočetka, kad sudija da znak.

mačevanje 2 Šta (ne) znaš o mačevanju

Sportski mač

Mač je teži i od floreta i od sablje i kao sportsko oružje, nastao je od rapira. Pogodak, odnosno poen, postiže se ubodom, a važeća površina je celo telo.

Sablja

Važeća površina za udarce zadate sabljom je gornji deo tela protivnika, a boduje se i ubod i zasek. Dakle, poen se dobija kada sablja dodirne torzo protivnika bilo vrhom, bilo oštricom.

Mačevanje se smatra plemenitom borilačkom veštinom, angažuje čitavo telo i zahteva koncentraciju, preciznost, lakoću kretanja – svi pokreti se slivaju i kad posmatrate vešte mačevaoce, oni deluju elegantno, kao da plešu. Ukoliko tražite neki sport koji nema veze sa loptom, trčanjem i skakanjem, volite borbu jedan na jedan, a ne privlače vas istočnjačke borilačke veštine i direktan kontakt sa protivnikom, mačevanje je odličan izbor.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice