Ako niste odgledali nijedan od mečeva navedenih rivala, mnogo ste propustili. Naravno, priliku za “popravni” imaćete u sezonama pred nama. Do tada, saznajte neke činjenice i budite face u društvu kad se povede polemika po ovom pitanju.

Boston Seltiks – Los Anđeles Lejkers

Klasik je reč koja opisuje ovaj dvojac. Seltiksi i Lejkersi su od 9. novembra 1948. godine do dana današnjeg odigrali 354 meča i 12 finala (devet trijumfa Bostona) kako kolege “sa one strane bare” vole da kažu, najjače lige na svetu. Pored klupskog rivaliteta, bilo je i dosta igračkog, poput možda i najpoznatijeg ikada, između Lerija Birda i Medžika Džonsona. Ako se uzme u obzir da su zajedno osvojili čak 33 titule, od čega “Kelti” 17, njihovo prisustvo na ovoj listi sasvim je opravdano.

River Plata – Boka Juniors

Fudbal. Strast. Više od same igre. Najtrofejniji klub Argentine protiv najtrofejnijeg kluba Južne Amerike. Oba kluba su osnovana u siromašnom, radničkom delu Buenos Ajresa, Boki, a River se posle “preselio” u nešto elitniji deo grada. Tada su prozvani “Milioneri”, zbog navijača više klase, ali ipak oba kluba simpatišu navijači svih društvenih slojeva, da tako kažem, iako ljude ne treba deliti. Za više od veka rivalstva (prvi meč je odigran 1908, a trijumfovala je Boka sa 2:1), njihovi susreti su postali “više od igre”, a kad se oni sastaju u Buenos Ajresu i Argentini je opsadno stanje, gore ulice, gori stadion. Kako i ne bi, kada 70% populacije navija za ova dva kluba! Bilo je i tragedija, a najveća se dogodila 1968, kada je poginuo 71 navijač. Danas ovi rivali igraju promenljivo, River je čak ispao i u drugu ligu, ali se ekspresno vratio i uzeo titulu ove sezone. Iskreno, kada bih mogao da biram na koji meč da idem, to bi bio ovaj, bez ikakvog dvoumljenja.

River Boka Top 51 Top 5 najvećih sportskih timskih rivalstava

Južnoamerička strast za fudbalske sladokusce!

Seltik – Rendžers

Ovo je rivalstvo na verskoj osnovi (katolici i protestanti), dakle gotovo da ne može da bude gore. Ipak, kad oni igraju – može. Još od prvog derbija 1888. godine i trijumfa Seltika od 5:2, političari su potencirali sukobe, a ljudi kao ljudi, “primali” su se na to. Na dan “Old Firma” ne treba izlaziti iz kuće, ako ste stanovnik Glazgova. Ako imate nedovršenog posla u tom gradu, završite ga drugi put, jer moguće je da ćete se naći na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Očekujemo 400. susret ovih rivala, u prethodnih 399 “policajci” su slavili na 159, a “kelti” na 15 manje.

Seltik Rendzers Top 5 Top 5 najvećih sportskih timskih rivalstava

“Redovne” scene na terenu kada se igra “Old Firm”

Real Madrid – Barselona

Najveće rivalstvo globalno gledano, datira od početka 20. veka, ali ni izbliza “gadno” kao River – Boka i Seltik – Rendžers. Ipak, zbog velikog broja navijača širom planete, zauzima ovo visoko mesto. Ni to nije sve, jer je Real, odnosno grad Madrid, predstavnik španskog nacionalizma, dok je Barselona naklonjena “katalonizmu”, dakle ima nekog nacionalnog naboja u “El Klasiku”. Za razliku od prethodno opisanih rivaliteta, Real i Barsa su protivnici i na drugim poljima osim fudbalskih, s obzirom na to da u okviru fudbalskog dejstvuju pre svega košarkaški klubovi. Ne morate da navijate ni za jedne, ali kada oni nešto igraju, jednostavno vas nešto tera da gledate.

Crvena zvezda – Partizan

Nije što su naši, ali mi je najdraži rivalitet i najkompleksniji što se sportova tiče, iako je najkraći (1945), ne računajući Seltikse i Lejkerse. Od fudbala, preko košarke, pa rukometa, vaterpola, odbojke, kad god da igraju “crveno” i “crno-beli” u Srbiji, a i malo šire, sve staje. To nema nigde u svetu. Možda zvuči teško, ali tad se podele prijatelji, porodice, kumovi i tih 90 minuta, odnosno u zavisnosti šta se igra i koji minut gore-dole, ne postoji nšta drugo. Prema nekim istraživanjima, 80% stanovništva navija za ova dva sportska društva (49 za Zvezdu, a 31 za Partizan). “Peckanja” nakon pobeda, odnosno poraza najvećih rivala, u domenu ukusa, nešto su najslađe, mada što sam stariji, sve manje se obazirem na njih. Ipak, reagujem, temperament je čudo, a kod nas ga ima uz onaj opštepoznati inat. Kakav god bio kvalitet utakmica, ne verujem da iko ko voli sport ostaje imun kada čuje da igraju “večiti” rivali.

Derbi Top 5 Top 5 najvećih sportskih timskih rivalstava

Svetsko, a naše!

Dok je sve u granicama sporta i morala, ljudskih normi, ovi mečevi će izazivati veliku pažnju. Adrenalin dodatno brže juri venama kad se zna da su neke utakmice navedenih rivalstava visokog rizika. Zato ih i gledamo, zato godinama kasnije pričamo o njima, zato je sport to što jeste.

Radoslav Jokić

Comments