Da je ovo samo “običan” drevni indijski grad, fantastične arhitekture, od  istorijiskog i kulturnog značaja, ne bi bio tako zanimljiv. Ali pošto je uklet, Bhangarh privlači na hiljade turista godišnje, koji žele lično da osete atmosferu mističnog grada i da se eventualno uplaše i naježe.

U mračnim pričama, međutim, mora da ima nečeg – indijske vlasti su zvanično zabranile posetu ruševinama grada u vremenu od sumraka do svitanja, tako da je Bhangarh legitimno najukletije mesto u Indiji.

Ovaj mali utvrđeni grad Bhangarh, nalazi se u opštini Rajgarh u državi Rajasthan i osnovan je 1573. godine tokom vladavine Bhagwant Dasa koji je izgradio utvrđenje i grad za svog drugog sina. Grad se sastoji od hramova, palata i nekoliko kapija, a pokriva područje u podnožju planine. Uprkos svojoj dostojanstvenoj lepoti i predivnom okruženju, grad je potpuno napušten još od 1783. godine kada su o njemu počele da kruže uznemirujuće, čudne i mračne priče.

Prema jednoj legendi, na grad je bacio prokletstvo sveti čovek po imenu Baba Balnath koji je dao dozvolu za izgradnju grada, ali pod jednim neobičnim uslovom – da ni jedna građevina ne baca senku na njegovo prebivalište. Balnath je upozorio da će uništiti čitav grad, ako se to bude dogodilo. I kao što to biva u legendama, mladi princ se drznuo i sagradio za sebe palatu prikladnu svom visokom položaju, a ona je – bacila senku na dom sujetnog sveca. I tako se kletva ostvarila. Mnogi veruju da je Balnath pokopan pod ruševinama i da je njegovo prokletstvo još uvek moćno i delotvorno.

Druga legenda nudi romantičarima tragičnu ljubavnu priču, prema kojoj je čarobnjak Singhiya bio zaljubljen u Ratnavati, princezu od Bhangarha, ali ona nije bila mnogo zainteresovana za njega. Kako bi obezbedio njenu ljubav, Singhiya nije pokušavao da bude bolji čovek, da joj se udvara i da joj uđe pod kožu, nego je naprosto napravio čarobni napitak koji će začarati princezu i naterati je da se zaljubi u njega. Princeza je međutim, bila veoma visprena i ni malo lak zalogaj, pa je otkrila njegove namere i upropastila mu plan. Ne samo da se nije zaljubila u njega, nego ga je i prezrela. Čarobnjak slomljenog srca je nakon toga u osveti prokleo čitav grad, a mnogi veruju da njegov duh i dalje opseda Bhangarh. Lokalno verovanje je da će se princeza Ratnavati reinkarnirati u novom telu i da će prokletstvo nestati kada se stara duša ponovo pojavi u prokletom gradu.

Turistima gladnim atrakcije ove legende deluju kao romantične i maštovite priče, a možda se neke dame nadaju da su baš one reinkarnirane princeze, koje će skinuti prokletsvo sa grada. Međutim, u Indiji imaju malo drugačiji odnos prema pričama i legendama, pa su vlasti za svaki slučaj zabarnile noćne posete gradu, jer legenda pored ostalog kaže da oni koji ostanu u gradu nakon zalaska sunca više nikada neće ni izaći.

Ako su hteli da naprave dobar marketinški potez i privuku turiste, bolje nisu mogli.

Izvor fotografija: instagram.com

Aleksina Đorđević

Comments