Da li si dovoljno zreo za vezu?

Vežbe u kancelariji za one koji celog dana sede

Klasični odevni komadi koji bi trebalo da budu u ormaru svakog muškarca ovog proleća

Jednostavne kombinacije koje možeš nositi svakog dana

Filmovi koje kritika nije volela, ali Oskar jeste

Ljubav najčešće uopšte nije ono što očekuješ

Trening sa tegovima je bolji od kardio treninga – evo i zašto

6 stvari koje te sprečavaju da smršaš u 20, 30 i 40 godina

5 navika koje će “bustovati” tvoju životnu energiju

Stvari koje razumeju samo dobri ljudi sa opakim šefovima

7 “svežih” stilskih ideja za minimaliste

Ako je voliš, onda je drugačije tretiraš u krevetu – da li je to diskriminacija?

Izvodljive maštarije: Pomerite granice u seksu

24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Ukleti grad Bhangarh – zabranjen ulaz od sumraka do svitanja

Ukleti grad Bhangarh – zabranjen ulaz od sumraka do svitanja

Da je ovo samo “običan” drevni indijski grad, fantastične arhitekture, od  istorijiskog i kulturnog značaja, ne bi bio tako zanimljiv. Ali pošto je uklet, Bhangarh privlači na hiljade turista godišnje, koji žele lično da osete atmosferu mističnog grada i da se eventualno uplaše i naježe.

U mračnim pričama, međutim, mora da ima nečeg – indijske vlasti su zvanično zabranile posetu ruševinama grada u vremenu od sumraka do svitanja, tako da je Bhangarh legitimno najukletije mesto u Indiji.

Ovaj mali utvrđeni grad Bhangarh, nalazi se u opštini Rajgarh u državi Rajasthan i osnovan je 1573. godine tokom vladavine Bhagwant Dasa koji je izgradio utvrđenje i grad za svog drugog sina. Grad se sastoji od hramova, palata i nekoliko kapija, a pokriva područje u podnožju planine. Uprkos svojoj dostojanstvenoj lepoti i predivnom okruženju, grad je potpuno napušten još od 1783. godine kada su o njemu počele da kruže uznemirujuće, čudne i mračne priče.

Prema jednoj legendi, na grad je bacio prokletstvo sveti čovek po imenu Baba Balnath koji je dao dozvolu za izgradnju grada, ali pod jednim neobičnim uslovom – da ni jedna građevina ne baca senku na njegovo prebivalište. Balnath je upozorio da će uništiti čitav grad, ako se to bude dogodilo. I kao što to biva u legendama, mladi princ se drznuo i sagradio za sebe palatu prikladnu svom visokom položaju, a ona je – bacila senku na dom sujetnog sveca. I tako se kletva ostvarila. Mnogi veruju da je Balnath pokopan pod ruševinama i da je njegovo prokletstvo još uvek moćno i delotvorno.

View this post on Instagram

#hauntedhouse #bhangarh #fort

A post shared by Lok (@rathore063) on

Druga legenda nudi romantičarima tragičnu ljubavnu priču, prema kojoj je čarobnjak Singhiya bio zaljubljen u Ratnavati, princezu od Bhangarha, ali ona nije bila mnogo zainteresovana za njega. Kako bi obezbedio njenu ljubav, Singhiya nije pokušavao da bude bolji čovek, da joj se udvara i da joj uđe pod kožu, nego je naprosto napravio čarobni napitak koji će začarati princezu i naterati je da se zaljubi u njega. Princeza je međutim, bila veoma visprena i ni malo lak zalogaj, pa je otkrila njegove namere i upropastila mu plan. Ne samo da se nije zaljubila u njega, nego ga je i prezrela. Čarobnjak slomljenog srca je nakon toga u osveti prokleo čitav grad, a mnogi veruju da njegov duh i dalje opseda Bhangarh. Lokalno verovanje je da će se princeza Ratnavati reinkarnirati u novom telu i da će prokletstvo nestati kada se stara duša ponovo pojavi u prokletom gradu.

Turistima gladnim atrakcije ove legende deluju kao romantične i maštovite priče, a možda se neke dame nadaju da su baš one reinkarnirane princeze, koje će skinuti prokletsvo sa grada. Međutim, u Indiji imaju malo drugačiji odnos prema pričama i legendama, pa su vlasti za svaki slučaj zabarnile noćne posete gradu, jer legenda pored ostalog kaže da oni koji ostanu u gradu nakon zalaska sunca više nikada neće ni izaći.

Ako su hteli da naprave dobar marketinški potez i privuku turiste, bolje nisu mogli.

Izvor fotografija: instagram.com

Aleksina Đorđević

Wannabe TV

Editors choice