Šta devojkama najviše smeta kod muškaraca

Misterije ljudskog organizma

Koje su granice ljudske izdržljivosti

Višeljublje – model emotivnih odnosa ili opasnost za ljubavne veze

Intervju: “Goblini” o nastupu u Beogradu, emocijama i muzičkim legendama

Ako je voliš, ne dozvoli da se pored tebe oseća nesigurno

Greške koje praviš tražeći smisao u svom životu

Pet vežbi za unapređenje brzine tokom treninga

Svi trendovi koje moraš da ispratiš u 2018.

Tajne dobrog + urbanog stila za muškarce koji nemaju mnogo vremena za to

Velike misli o snovima i uspehu Volta Diznija

Načini na koje nesvesno sabotiraš svoju budućnost

Praktični saveti za dugu i stabilnu vezu

Zapanjujuće činjenice koje niste znali o mozgu

Zapanjujuće činjenice koje niste znali o mozgu

1/3

Centar tvoje ličnosti i svega što te čini funkcionalnim ljudskim bićem, tvoj mozak – i dalje je nedovoljno ispitan. Ali istraživanja stalno otkrivaju nova saznanja, koja menjaju dosadašnje stavove i ubeđenja.

Za tvoj mozak multitasking je nemoguć zadatak

Mozak nije dizajniran da prati nekoliko radnji odjednom, ili da „skače“ napred-nazad između nekoliko zadataka koji se odvijaju istovremeno. A mi svi to činimo (ili barem pokušavamo), jer smo naučili da mislimo da je to uobičajeno i normalno. Ali svaki put kad se nađeš u situaciji da multitaskuješ, shvatiš da to uopšte ne radi kako treba – u nečemu moraš da pogrešiš, nešto moraš da propustiš, izgubiš iz vida, ili potpuno zaboraviš. Najjednostavniji primer: izneseš veš na terasu da ga prostreš, vratiš se u kuhinju da promešaš ručak koji se krčka, shvatiš da treba da ga naliješ i da mu dodaš još začina, onda ugledaš veš spremljen za peglanje i setiš se da si i to htela da uradiš i počneš da peglaš. Zatim te neko pozove i ti počneš da razgovaraš i zaboraviš i na hranu i na veš za peglanje. A sutra kad izađeš na terasu da istreseš ćebe, otkriješ da se veš u međuvremenu nije raširio sam. Mozak je osmišljen da se fokusira na jedan zadatak i da pređe na sledeći, tek kad je prethodni završen. Inače, kad „skačemo“ sa zadatka na zadatak, mozak registruje da smo prethodni već završili, samo zato što smo prešli na sledeći. Velika koncentracija je potrebna da bi se nekoliko zadataka pratilo u isto vreme, a mogućnosti za greške iznose 50 procenata.

Tvoj mozak registruje kao privlačne i simpatične ljude koji greše

Šef bi trebalo da bude nezadovoljan kad nešto pogrešiš i on je dužan da to i pokaže i da te sankcioniše. Da li možeš da poveruješ da šef zapravo uopšte nije nadrndan na tebe, već da gaji simpatije? Socijalna psihologija poznaje pojam “Efekat nespretnosti” (Prattfall Effect), koji čini da neko ko pokazuje nespretnsot i greši, deluje simpatičnije i privlačnije od nekog ko sve radi korektno. To je najverovatniji razlog fenomena aplaudiranja greškama na sceni – svaka publika u svakoj prilici (koncerti, pozorišne predstave, dečije priredbe) uputiće najgromoglasniji aplauz podrške i simpatije, nekome ko je očigledno pogrešio, zbunio se, zabrljao, postideo se… Razmisli o tome sledeći put kad se u nekog zaljubiš, jer su ti njegove mane baš simpatične.

cinjenice o mozgu Zapanjujuće činjenice koje niste znali o mozgu

Wannabe TV

Editors choice