Proleće je stiglo, sunčani dani su ponovo tu i – pravo je vreme za rekreaciju! Dosta si sedeo u kući, gledao TV i jeo kokice, vreme je da se pokreneš i uradiš nešto lepo i korisno za sebe. A šta je najbolji izbor? Pa, zna se – sport. Ali ne predlažemo ti mi bilo koji mainstream sport već nešto neobično i jako zabavno. Skvoš!

Možda ti do sada nije padalo na pamet da počneš da igraš skvoš, a možda nisi ni znao da u Beogradu i možeš negde da ga igraš, ali imamo dobre vesti za tebe: još od 2003. godine u našoj prestonici postoji skvoš klub, i to prvi u Srbiji, SquashLand. Ovaj sport je idealan za sve mlade, od 18 do 32 godine, koji vole sport, žele da treniraju ali ih privlači nešto sasvim drugačije i zanimljivije od teretane, aerobika i ostalih popularnih sportova. Osim toga, ako baš želiš da se rekreiraš, ali nemaš mnogo vremena na raspolaganju, ne brini – jedan trening skvoša traje samo 45 minuta, a pritom, za to vreme sagoriš čak 1000 kalorija! Pa, nama se čini savršeno. Ne treniraš dugo, ali zato treniraš intenzivno i pritom se sjajno zabaviš! I, još nešto, skvoš je sport koji nije namenjen samo muškarcima, pa tako osim svojih drugova, možeš sa sobom da povedeš i svoju devojku. Verujemo da će se i njoj svideti, a vaše zajedničko vreme će sasvim sigurno biti ispunjeno na mnogo bolji i interesantniji način.

Inače, skvoš je sve popularniji među našim građanima, a njime se bave i rekreativci i profesionalni sportisti. Pa, vreme je da im se pridružiš i ti.

skvos 2 Želiš da igraš SKVOŠ? Evo prilike!

Ukoliko do sada nisi imao prilike da se susretneš sa ovim sportom, red je da se upoznaš sa pravilima skvoša ali i da saznaš neke zanimljivosti u vezi sa njim.

Najpre, kako je nastao skvoš? Početkom 19. veka grupa zatvorenika iz londonskog zatvora “Fleet”, prekraćivala je vreme udarajući reketom lopticu o zatvorski zid. Usput su postavili i određena pravila i ujedno udarili temelj danas najrasprostranjenijem rekreativnom sportu u svetu – skvošu. Dakle, Velika Britanija se smatra kolevkom ovog sporta, a najzaslužniji za razvoj skvoša u kolonijama Velike Britanije bili su engleski vojnici koji su stanovnicima Južne Afrike, Indije, Australije i Novog Zelanda pokazali ovaj sport. Iz Britanije skvoš se proširio i na ostatak Evrope.

Inače, Australija je danas najuspešnija skvoš-nacija, a prvi skvoš tereni na ovom kontinentu napravljeni su 1913. godine. Na severnoameričkom kontinentu skvoš je igran znatno ranije, još oko 1880.godine. Ono što je svakako jako zanimljivo jeste to da su skvoš tereni postojali i na Titaniku! Sigurni smo da to nisi znao!

Comments