To su one stvari u kojima uživate, koje ne propuštate, u kojima učestvujete ili ih samo posmatrate i pratite, a najčešće i jedno i drugo. Te stvari su mnogo više nego hobi, jer nam oplemenjuju društveni, psihološki i emotivni život, a mnoge od tih stvari su zajedničke ženama i muškarcima. Te sporedne stvari zapravo određuju stil našeg života, pa možda i ne možemo da ih definišemo kao sporedne, čak ni kao najvažnije sporedne, ali ipak – svi znamo koje su glavne najvažnije stvari – zdravlje, porodica, ljubav, mir u duši. Samo što bez najvažnijih sporednih stvari ne bismo imali ni pola najvažnijih glavnih.

Fudbal

Poznat kao najvažnija sporedna stvar na svetu, fudbal je rezervisan za muškarce. Postoji i ženski fubal, a možda postoje i ženske grupe fanatičnih navijačica, koje ne čine devojke fudbalera, ali žene u fudbalu su egzotična pojava, kao muškarci među vaspitačima u vrtiću. Muškarci igraju fudbal sa prijateljima, igraju za lokalne klubove, učestvuju u turnirima, drže škole fudbala i odgajaju mlade fudbalere. Ne propuštaju prenose važnih utakmica, navijaju iz sveg srca i mnogo se nerviraju i skače im pritisak ako je utakmica strašno neizvesna ili njihov tim pravi glupe poteze. Oni su zaista celim bićem u tome i kad ih vidite kako su strastveni i borbeni, lako možete da ih zamislite kako vitlaju mačevima na konjima u oklopima, iako vam smešno izgledaju u fudbalerskim gaćama i dokolenicama.

Životni stil – najvažnije sporedne stvari Životni stil – najvažnije sporedne stvari

Ostali sportovi

Onaj ko voli tenis i košarku, verovatno više voli da gleda mečeve, nego da se bavi tim sportovima, ali ko obožava biciklizam, skijanje, jedrenje, borilačke veštine, taj je aktivan u ovim sportovima koji su vezani za boravak u prirodi, individualni doživljaj telesne snage i moći, putovanja, pomeranja ličnih granica i izlaska iz zone komfora. Za ekstremne sportove isto važi, samo na kub. U kategoriji “ostali sportovi” ima puno žena kojima je sport kojim se bave najvažnija sporedna stvar u životu.

Comments