Neke stvari smo čuli sto puta i uopšte nam i ne pada na pamet da možda nisu tačne, a ne zanima nas ni da proverimo, osim ako se tiču oblasti našeg posebnog interesovanja. Evo nekih opštepoznatih primera opšteprihvaćenih pogrešnih činjenica.

Frankenštajn je ime čudovišta

Pogrešnu informaciju su nam servirali filmovi. Frankenštajn je, u izvornom obliku, ime studenta (ludog naučnika), koji je pronašao kako da probudi život u mrtvoj materiji, a u knjizi čudovište nastalo u ovom eksperimentu nije imalo ime, već se nazivalo “Frankenštajnovo čudovište”.

Hladnoća uzrokuje prehladu

Svi su ubeđeni da će se prehladiti, ako su dugo izloženi hladnoći, ali uzrok prehlade je virusna infekcija, koja se preonsi vazdušnim putem sa jedne na drugu osobu, a ne to što smo se malo “smrzavali”. Hladno vreme može da pogoduje razboljevanju tako što hladnoća smanjuje imuni odgovor organizma na infekcije.

Zemlje trećeg sveta su siromašne i nerazvijene

Ova kategorizacije nema veze sa bogatsvom, već potiče iz vremena posle Drugog svetskog rata, kada je svet podeljen u tri različita geopolitička bloka. Zemlje prvog sveta bile su demokratskog ustrojstva, zemlje drugog sveta one iz istočnog bloka i socijalističkog režima, a u zemlje trećeg sveta spadaju one koje nisu svrstane ni u jednu grupu (nesvrstani).

christine roy 343235 unsplash e1529487637138 Životno nebitne zanimljivosti, koje su pritom i pogrešne
Comments