Kažu da se zločin ne isplati – život u bekstvu i večitom strahu od ruke zakona dobar je razlog da se ne upuštate u bilo kakve prevare i pljačke, o kojima možda maštate. Zatvori su puni onih koji su pokušali i nisu uspeli, ali, ovo su neki od zločina koji su se počiniocima savršeno isplatili.

Trag koji je blizance oslobodio osude

Pljačkaši druge po veličini nemačke robne kuće Kaufhaus Des Westens, bili su veoma vešti, ali su i odlično poznavali zakon i imali genijalan plan. 25. Februara 2009. godine trojica maskiranih razbojnika provalila su u robnu kuću uz pomoć konopca i merdevina i opljačkali glavni sprat bez aktiviranja senzora ili alarma, odnevši robu u vrednosti od 5 miliona dolara. Delovalo je kao da su ipak pogrešili – iza njih je ostala jedna rukavica. Međutim, to je bio ključni deo lukavog plana – ispostavilo se da je DNK pronađen na rukavici pripadao dvema osobama – jednojajčanim blizancima. Prema nemačkom zakonu, svaka osoba optužena za kriminal, mora da bude pojedinačno osuđena, a pošto je njihov DNK skoro identičan, zakon nije imao rešenje i blizanci su oslobođeni. Treći učesnik nikada nije pronađen.

„Filmska“ krađa dijamanata

Tema mnogih uzbudljivih filmova – krađa dijamanata, u stvarnosti se desila na najfilmskiji način. U neprobojnom trezoru, najzaštićenijem na svetu (Belgija, Antverpen) sa bravom od sto miliona mogućih kombinacija, toplotnim senzorima, senzorima pokreta, radarom, magnetnim poljima i stražarima. Lopovima je nekako uspelo da uđu u trezor neprimećeni, da otvore sve sefove, pokupe dijamante u vrednosti od 100 miliona dolara, i pobegnu sa njima. Iako je navodni vođa pljačke Leonardo Notarbartolo uhvaćen i osuđen na 10 godina zatvora, u međuvremenu je pušten na uslovnu slobodu. Notarbartolo je tvrdio u intervjuu za Wired Magazine da su ukrali dijamante u vrednosti od „samo“ 20 miliona dolara, i da je on bio samo član velike prevare, koja je uključivala i osiguranje. Dijamanti nikada nisu pronađeni i niko osim Notarbartola nije uhapšen.

tim evans 88330 Zločini koji su se isplatili – najsavršenije pljačke na svetu
Comments