Nova godina i njen doček svake godine sa sobom donese posebnu atmosferu. Svečarskom raspoloženju i šopingmaniji na kraju poklone se i oni najuporniji koji tvrde da su imuni na jelke, lampione, ukrase i svo to ludilo koje na par dana obuzme ceo svet. Evo nekih zanimljivosti koje su vezane za Novu godinu a koje sigurno niste znali o njoj.

– Norveški naučnici su izneli hipotezu prema kojoj pomoćnik Deda Mraza irvas Rudolf – ima hronično crven nos zbog parazitske infekcije respiratornog sistema.

– Svake godine u svetu, za vreme praznika poštom se pošalje preko sedam milijardi čestitki, iako se danas pošalje mnogo više SMS i MMS poruka.

– Nemci su napravili prvu veštačku jelku uz pomoć perja uginule guske.

nova godina1 wannabeman Nova godina i zanimljivosti o njoj

– Samo u SAD-u u proseku 6.000 ljudi završi u Hitnoj pomoći zbog povreda nastalih prilikom ukrašavanja kuće, jelki i dvorišta za Božić.

– Prema Ginisovoj knjizi rekorda najveća novogodišnja jelka u istoriji bila je visoka 67 metara, a postavljena je u jednom tržnom centru u Sijetlu, SAD.

Tri tradicionalne boje Božića su crvena, zelena i zlatna. Crvena simbolizuje krv Hristovu, zelena ponovno rođenje, a zlatna bogatstvo i plemenito poreklo.

-Lik Deda Mraza je osmišljen prema stvarnom liku – Svetom Nikoli iz Male Azije, koji je živeo u četvrtom veku. Deda Mraza u crveno- beli kostim obukla je kompanija Coca- Cola i od njega napravila mit u koji svi veruju.

Luka Pešić

 

Comments