Nutricionizam – Fernanda Ito, Enrico Bernard i Rodrigo Torres, za prvi naučni izveštaj o ljudskoj krvi u ishrani dlakavog vampirskog slepog miša.

Medicina – Jean-Pierre Royet, David Meunier, Nicolas Torquet, Anne-Marie Mouly i Tao Jiang, za upotrebu napredne tehnologije skeniranja mozga u istraživanju zašto je nekim ljudima sir odvratan.
Kognicija – Matteo Martini, Ilaria Bufalari, Maria Antonietta Stazi i Salvatore Maria Aglioti, za demonstraciju da se mnogi identični blizanci ne mogu vidno razlikovati.

chuttersnap 348302 unsplash 1 Da li ste čuli za Ig Nobelove nagrade

Akušerstvo – Marisa López-Teijón, Álex García-Faura, Alberto Prats-Galino i Luis Pallarés Aniorte, za dokaz da ljudski fetus bolje reaguje na muziku koja se elektromehanički izvodi u vagini majke, nego kada se izvodi na njenom stomaku. Oni su patentirali pronalazak pod nazivom „fetalni akustični stimulator“.

Ig Nobelove nagrade organizuje časopis Annals of Improbable Research, a svečanost se sponzoriše u saradnji sa Harvard-Radcliffe Society of Physics Students, Harvard-Radcliffe Science Fiction Association, i Harvard Computer Society. Svake godine se dodeli 10 nagrada za 10 različitih polja nauke i još jednom valja istaći da su u pitanju zvanična naučna istraživanja i radovi, kojima se bave pravi naučnici.

Brankica Milošević

Comments