Ako pripadate generacijama šezdesetih i sedamdesetih, gotovo je sigurno da svoje detinjstvo, između ostalog, pamtite i po stripovima. Popularnost koju su oni stekli, naročito u tom periodu, dovela je do toga da ih mnogi tretiraju kao “devetuumetnost.

Začeci stripa, kao priče ispričane povezanim crtežima, mogu se naći još na Trajanovom stubu, kao i u Antičkoj Grčkoj i Egiptu. Moderan strip, kakav mi danas znamo, gde sliku prati tekst, pojavio se u 19. veku. Najstariji nacrtani super-heroj je Supermen, koji je nastao u prvoj strip knjizi objavljenoj 1938. godine.

Na prostorimaa bivše Jugoslavije bilo je nekoliko najradije čitanih stripova, uz koje su generacije uživale i jedva čekale izlazak novog nastavka.

Predstavljamo vam spisak onih za koje većina misli da su najbolji svih vremena.

Alan Ford

Alan Ford1 Da li ste odrastali uz ove stripove?

Iako je ovaj strip nastao u Italiji, gde je prvi broj izašao 1969. godine, svoju najveću popularnost je dostigao na našim prostorima. Tome je doprineo izuzetno duhovit prevod Nenada Briksija, koji je radio za zagrebački “Vjesnik” koji je bio izdavač.

“Alan Ford” je zapravo parodija na specijalne agente poput Džejmsa Bonda, a istovremeno politička satira društva u kojem je nastao. Glavni likovi, okupljeni u “Cvjećarnici” su Alan Ford, Sir Oliver, Jeremija, Grunf, Bob Rok i Šef.

Dilan Dog

dilan dog1 Da li ste odrastali uz ove stripove?

Auto ovog stripa je opet Italijan, Ticiano Sklavi, koji je osmilsio glavnog junaka kao privatnog detektiva, koji je nekada bio policajac, a sada se bavi istraživanjem natprirodnih pojava. Dilan Dog sam sebe naziva “istraživač noćnih mora”.

Teks Viler

teks22 Da li ste odrastali uz ove stripove?

Ovo je još jedan u nizu italijanskih stripova, ali koji se odvija na Divljem Zapadu. Glavni junak ovog vestern stripa je Teks, čiji je lik nacrtan prema liku čuvenog američkog glumca Garija Kupera, koji je bio zvezda vestern filmova.

Zagor

zagor1 Da li ste odrastali uz ove stripove?

Ne znam da li ima neko ko je čitao ovaj strip, a da nije zamišljao sebe kao Zagora, borca protiv nepravde i najgorih zlikovaca. Pravo ime ovog klasičnog heroja je Patrik Vilding, a živi u šumi koja se zove Darkvud.

Mister No

mister no1 Da li ste odrastali uz ove stripove?

Mister No je Njujorčanin, veteran Drugog svetskog rata, koji ne uspeva da se uklopi u normalan život, pa zato odlazi u brazilski grad Manaus, u potrazi za drugačijim životom. On tamo prevozi putnike svojim avionom Pajperom i doživljava mnoge uzbudljive avanture. On je i veliki zavodnik, koji u svakoj epizodi završi sa drugom ženom, jer ne želi da se oženi.

Olivera Denčić

 

Comments