Ako volite Instagram i volite fotografiju i volite Beograd, verovatno vam je poznat profil ig_belgrade. Ova galerija sadrži najlepše fotografije naše prestonice koju možemo da kreiramo svi mi, a o tome kako je ova stranica nastala, ali i o malim tajnama pravljenja dobre fotografije razgovarali smo sa njenim idejni tvorcem fotografom i brand manager-om Aleksandrom Matićem.

WANNABE MAN: Po zanimanju ste brand manager u IT industriji. Kako se u tu “priču” uklapa fotografija?

ALEKSANDAR MATIĆ: Od malih nogu me je interesovala tehnika, najviše kompjuteri, pa sam se u daljem školovanju opredelio za elektrotehniku. Prvi fotoaparat koji sam imao je “idiot” sa filmom od 36 slika dok sam se kasnije “modernizovao” sa digitalnim fotoaparatom. Svoje pravo interesovanje i smisao za fotografiju sam otkrio pre desetak godina slikajući svojim mobilnim telefonom meni zanimljive detalje Beograda, onako usput. Vremenom sam poželeo da fotografišem neke zahtevnije kadrove kao što su panorame grada i noćne fotografije, pa sam kupio fotoaparat.

PicsArt 10 30 09.58.09 Intervju: Aleksandar Matić, fotograf i brand manager

Počeli ste sa fotografisanjem zanimljivih detalja Beograda. Da li imate omiljeni deo grada koji u vama budi najviše inspiracije?

Beograd je večita inspiracija, osećam se kao turista u svom gradu dok šetam i tražim zanimljive kadrove. Svako godišnje doba donosi nešto novo i zanimljivo za fotografisanje. Zimi su to snežni kadrovi, na proleće sve procveta, oživi i ozeleni, leti uživamo u najlepšim zalascima Sunca, a najesen je Beograd obojen najraznovrsnijim bojama. Omiljena mesta sa kojih volim da fotografišem su brdo Gardoš, Kalemegdan i krovovi visokih zgrada, posebno drage fotografije su mi sa krova Beograđanke, stare zgrade Beobanke i hotela Slavija. Pored fotografisanja bavim se sportom rekreativno, a najvise biciklizmom. Mnoge meni drage fotografije su nastale dok sam vozio bicikl pored reka.

Koji trenutak “lovite”? Da li vam je primamljivije da fotografišete arhitekturu i prirodu ili ljude?

Najviše volim da fotografišem svoj grad iz neobičnih uglova, panorame sa krovova visokih zgrada i da otkrivam nove do tad manje viđene kadrove, najčešće u toku zalaska Sunca (zlatni sat) i nakon zalaska Sunca (plavi sat). Prilikom kompononovanja fotografije najzadovoljniji sam kada uspem da spojim sve tri stavke koje ste naveli, recimo ljude koji setaju pored neke od beogradskih znamenitosti u toku zalaska Sunca sa prelepim bojama neba.

IMG 4766 Intervju: Aleksandar Matić, fotograf i brand manager

Nije vam strano ni penjanje po krovovima kako biste pronašli savršeni ugao. Koliko je izazovno napraviti dobru fotografiju?

Ne postoji pravilo koliko truda treba uložiti da biste napravili dobru fotografiju. Nekad ona nastane sasvim slučajno dok šetam ulicom, a nekad planiram i zamišljam kadar u svojoj glavi kako bih to fotografisao. Najvažnije je biti strpljiv i čekati pravi trenutak, a ostalo prepustiti sreći. S obzirom na to da volim da se penjem i da slikam panorame, strah od visine nestaje onog momenta kada adrenalin i uzbuđenje zbog predivnog pogleda preuzmu kontrolu. Tada se rađa inspiracija i nastaju najlepše fotke.

Šta je za vas dobra fotografija?

Za mene je dobra fotografija ona koja uspe da izazove emociju kod posmatrača.

IMG 5630 5 Intervju: Aleksandar Matić, fotograf i brand manager
Comments