Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

DRAM BEND: “Izdati prvi album je kao da si završio osnovnu školu”

Ovo su najavljeni albumi koje nestrpljivo iščekujemo u ovoj godini!

Kako da all black stajlinge ovog proleća učinite zanimljivijim

Razlozi zbog kojih će vas devojke ostavljati (jer ste emotivno nedostupni)

Umetnost i kultura

Intervju: Karl Onore, kanadski pisac i novinar

Koje posledice naš organizam, kako psihički, tako i fizički trpi zbog ubrzanog tempa života?

Naš organizam plaća najskuplju cenu. Patimo od stresa, umora, izgorelosti… A kada živimo prebrzo, telo nam uglavnom šalje upozoravajuće znake poput opadanja kose, loše kože ili zadaha, digestivnih problema. Kada se zaglavite u ubrzanom modu, telo pati.

Koji su Vaši recepti za usporeniji, lakši način života? Šta možete da nam predložite da usvojimo u svom svakodnevnom ponašanju što bi nam pomoglo?

Radite manje. Kupujte manje. Jedite manje. Vozite kola manje. Ugasite telefon, internet češće. Hodajte češće. Slušajte više. Spavajte više. Zaboravite na multitasking i posvetite se jednoj stvari. Ubacite trenutke usporavanja i malih rituala u svoj raspored. Prigrlite kornjaču u sebi!

Carl Honoré umbrella Intervju: Karl Onore, kanadski pisac i novinar

Pored “Pohvale sporosti”, napisali ste i jedan priručnik za roditelje o tome kako odgajati decu (Under Pressure). Odakle ideja da napišete jedan ovakav priručnik?

Sve je počelo tokom jednog roditeljskog sastanka na kom sam bio. Povratne informacije koje sam dobio u vezi sa svojim sedmogodišnjakom su bile dobre, ali učiteljica likovnog me je “pogodila” baš tamo gde treba. Rekla je kako se on izdvaja od drugih učenika u odeljenju, i kako je moj sin nadareni, mladi umetnik. I eto, bila je tu predamnom, reč od sedam slova koja pogađa u srce svakog roditelja koji jurca na sto strana. Nadaren. Te večeri, lovio sam po Google-u, tražeći kurseve crtanja, slikanja i učitelje koji bi mogli da unaprede talenat mog sina.

U glavi sam imao misli kako vaspitavam sledećeg Pikasa, sve dok nije svanulo jutro. “Ali tata, ja ne želim novog učitelja, ja samo želim da crtam,” izjavio je moj sin na putu do škole. “Zašto odrasli stalno moraju da preuzmu sve?!” E to pitanje me je baš pogodilo. Pomislio sam, u pravu je. Pokušavam da preuzmem stvar na sebe. Postajem onaj tip roditelja o kojima čitate u novinama, koji se stalno mešaju u sve i guraju svoju decu. Tada sam počeo da razmišljam o tome koliko je jednostavno da vas roditeljstvo ponese, i da u neku ruku, “otmete” život svog deteta.

Ta situacija sa mojim sinom me je inspirisala i pokrenula da napišem knjigu “Under Pressure – Pod pritiskom.” Kao otac, želeo sam da negde iskažem svoje anksioznosti i pritisak koji osećam. Želeo sam da istražim i više razmislim o toj temi, kako bih znao gde su granice, kako da zaštitim, koliko da razmazim, a kako da usavršim rođeno dete.

Orléans on stage 2 Intervju: Karl Onore, kanadski pisac i novinar

Da li ste i sami sve to primenili u odgoju svoje dece?

Da, pratio sam svoje savete. I upalili su, moja deca su vrlo uspešna i imam srećnu i zadovoljnu porodicu. 

Tu je i knjiga koja govori o rešavanju problema (The Slow Fix) i koja je izašla pre tri godine. Tema koja obrađuje je veoma jasna, ali, da li imate nekolikom saveta za sve kako da se uspešno reše neki svakodnevni problemi na koje nailazimo?

Moj savet je da usporite. Odvojite vreme i razmislite o problemu koji je pred vama, postavljajte pitanja i pažljivo slušajte odgovore, razmišljajte dugoročno, fokusirajte se na detalje. Strpljenje je još uvek vrlina.

Šta pripremate za naredni period, koji su Vaši planovi?

Radim na TV serijalu koji će se baviti “Sporim roditeljstvom,” a emitovaće se na nacionalnoj TV stanici u Kanadi. I razmišljam da napišem knjigu koja će se baviti starenjem.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu

Slobodan Veličanin

Wannabe TV

Editors choice