Da li si dovoljno zreo za vezu?

Vežbe u kancelariji za one koji celog dana sede

Klasični odevni komadi koji bi trebalo da budu u ormaru svakog muškarca ovog proleća

Jednostavne kombinacije koje možeš nositi svakog dana

Filmovi koje kritika nije volela, ali Oskar jeste

Ljubav najčešće uopšte nije ono što očekuješ

Trening sa tegovima je bolji od kardio treninga – evo i zašto

6 stvari koje te sprečavaju da smršaš u 20, 30 i 40 godina

5 navika koje će “bustovati” tvoju životnu energiju

Stvari koje razumeju samo dobri ljudi sa opakim šefovima

7 “svežih” stilskih ideja za minimaliste

Ako je voliš, onda je drugačije tretiraš u krevetu – da li je to diskriminacija?

Izvodljive maštarije: Pomerite granice u seksu

24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Intervju: Marijan Muškinja, slikar

Intervju: Marijan Muškinja, slikar

1/3

Da umetnost u našoj zemlji i te kako ima na koga da se “osloni” i ko da je stvara, među mnogima je dokaz i slikar Marijan Muškinja koji nas ove godine predstavlja na već otvorenoj prestižnoj izložbi savremene umetnosti NordArt u Nemačkoj. O tome koliko mu ova izložba znači, šta ga je “povuklo” u svet umetnosti, svet koji boji svojim četkicama i vaja rukama, o tome kako dolazi do inspiracije i dela koje predstavlja svojim posmatračima, Marijan je govorio za naš magazin.

WANNABE MAN: Marijane, diplomirao si na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Odseku za skulpturu. Odakle ljubav prema stvaranju prilično neobičnih skulptura?

MARIJAN MUŠKINJA: “Neobične”, skulpture predstavljaju segment moga rad na fakultetu i mog školovanja, pre njih je bilo dosta i klasičnih i školskih dela, moja potreba da se samostalno izrazim je nastala rano u toku školovanja. Odatle i nastaju te skulpture koje odražavaju mene i moje tadašnje stanje duha.

Marijan Muskinja 1 Intervju: Marijan Muškinja, slikar

 

Kada su one u pitanju, gde si pronalazio inspiraciju do sada, šta si želeo njima da prikažeš?

One su proizvod mog eksperimentisanja sa materijalima, moje lične spoznaje kroz, i na akademiji, uticaja mojih uzora i uticaja drugih kolega i profesora. Umetnik priča ono što mu je na pameti, tako sam se i ja osećao u datom trenutku. Skulpture predstavljaju različite stvari. Neke pričaju priču o zatvoru, neke predstavljaju čuvare grada, neke su samo vizuelni eksperimenti i teranje inata profesorima. (smeh)

Kroz vreme, desilo se to da si počeo više da se izražavaš kroz slikarstvo i slikarsko platno, iako ti je skulptura primarni deo obrazovanja. Šta je to što je dovelo do promene u tvom radu?

Slika je uvek bila prisutna, moj izborni predmet je bio slikarstvo, i kad nisam imao svoje časove voleo sam da provodim vreme u ateljeu slikarskog odseka. Moje slikarstvo se uporedo razvijalo sa skulpturom i na fakultetu sam mnogo radio. Kod mene je presudno bilo to što nisam imao komoditet akademije kada su se studije završile, i odatle je slika kao izraz prevagnula, što ne znači da se neću vratiti skulpturi kada za to dođe vreme.

Marijan Muskinja 2 Intervju: Marijan Muškinja, slikar

Wannabe TV

Editors choice