6 boja koje treba da dodaš svojim jesenjim autfitima

#FashionInspo: Slojevite kombinacije za jesen

Najneobičnija zanimanja u istoriji

Tipovi žena sa kojima ne želiš da završiš u ozbiljnoj vezi

Trendi kul jakne za jesenju sezonu

Odlične Halloween maske za muškarce

Šta sve jesu i nisu bili samuraji

Intervju: Dalibor Andonov Gru

Nega kože lica u jesenjem periodu

7 aksesoara koje svaki muškarac mora da poseduje

Šta se dogodilo sa životinjama koje su putovale u svemir?

Muške osobine koje će privući svaku devojku

Modeli džempera koji su ti potrebni za sezonu jesen/zima

Šta muči muškarce, a ne usuđuju se da traže

Jesenji odevni komadi koji će ti biti najpotrebniji u narednom periodu

Intervju: Marijan Muškinja, slikar

Intervju: Marijan Muškinja, slikar

1/3

Da umetnost u našoj zemlji i te kako ima na koga da se “osloni” i ko da je stvara, među mnogima je dokaz i slikar Marijan Muškinja koji nas ove godine predstavlja na već otvorenoj prestižnoj izložbi savremene umetnosti NordArt u Nemačkoj. O tome koliko mu ova izložba znači, šta ga je “povuklo” u svet umetnosti, svet koji boji svojim četkicama i vaja rukama, o tome kako dolazi do inspiracije i dela koje predstavlja svojim posmatračima, Marijan je govorio za naš magazin.

WANNABE MAN: Marijane, diplomirao si na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Odseku za skulpturu. Odakle ljubav prema stvaranju prilično neobičnih skulptura?

MARIJAN MUŠKINJA: “Neobične”, skulpture predstavljaju segment moga rad na fakultetu i mog školovanja, pre njih je bilo dosta i klasičnih i školskih dela, moja potreba da se samostalno izrazim je nastala rano u toku školovanja. Odatle i nastaju te skulpture koje odražavaju mene i moje tadašnje stanje duha.

Marijan Muskinja 1 Intervju: Marijan Muškinja, slikar

 

Kada su one u pitanju, gde si pronalazio inspiraciju do sada, šta si želeo njima da prikažeš?

One su proizvod mog eksperimentisanja sa materijalima, moje lične spoznaje kroz, i na akademiji, uticaja mojih uzora i uticaja drugih kolega i profesora. Umetnik priča ono što mu je na pameti, tako sam se i ja osećao u datom trenutku. Skulpture predstavljaju različite stvari. Neke pričaju priču o zatvoru, neke predstavljaju čuvare grada, neke su samo vizuelni eksperimenti i teranje inata profesorima. (smeh)

Kroz vreme, desilo se to da si počeo više da se izražavaš kroz slikarstvo i slikarsko platno, iako ti je skulptura primarni deo obrazovanja. Šta je to što je dovelo do promene u tvom radu?

Slika je uvek bila prisutna, moj izborni predmet je bio slikarstvo, i kad nisam imao svoje časove voleo sam da provodim vreme u ateljeu slikarskog odseka. Moje slikarstvo se uporedo razvijalo sa skulpturom i na fakultetu sam mnogo radio. Kod mene je presudno bilo to što nisam imao komoditet akademije kada su se studije završile, i odatle je slika kao izraz prevagnula, što ne znači da se neću vratiti skulpturi kada za to dođe vreme.

Marijan Muskinja 2 Intervju: Marijan Muškinja, slikar

Wannabe TV

Editors choice