Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Umetnost i kultura

Intervju: Marijan Muškinja, slikar

1/3

Da umetnost u našoj zemlji i te kako ima na koga da se “osloni” i ko da je stvara, među mnogima je dokaz i slikar Marijan Muškinja koji nas ove godine predstavlja na već otvorenoj prestižnoj izložbi savremene umetnosti NordArt u Nemačkoj. O tome koliko mu ova izložba znači, šta ga je “povuklo” u svet umetnosti, svet koji boji svojim četkicama i vaja rukama, o tome kako dolazi do inspiracije i dela koje predstavlja svojim posmatračima, Marijan je govorio za naš magazin.

WANNABE MAN: Marijane, diplomirao si na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Odseku za skulpturu. Odakle ljubav prema stvaranju prilično neobičnih skulptura?

MARIJAN MUŠKINJA: “Neobične”, skulpture predstavljaju segment moga rad na fakultetu i mog školovanja, pre njih je bilo dosta i klasičnih i školskih dela, moja potreba da se samostalno izrazim je nastala rano u toku školovanja. Odatle i nastaju te skulpture koje odražavaju mene i moje tadašnje stanje duha.

Marijan Muskinja 1 Intervju: Marijan Muškinja, slikar

 

Kada su one u pitanju, gde si pronalazio inspiraciju do sada, šta si želeo njima da prikažeš?

One su proizvod mog eksperimentisanja sa materijalima, moje lične spoznaje kroz, i na akademiji, uticaja mojih uzora i uticaja drugih kolega i profesora. Umetnik priča ono što mu je na pameti, tako sam se i ja osećao u datom trenutku. Skulpture predstavljaju različite stvari. Neke pričaju priču o zatvoru, neke predstavljaju čuvare grada, neke su samo vizuelni eksperimenti i teranje inata profesorima. (smeh)

Kroz vreme, desilo se to da si počeo više da se izražavaš kroz slikarstvo i slikarsko platno, iako ti je skulptura primarni deo obrazovanja. Šta je to što je dovelo do promene u tvom radu?

Slika je uvek bila prisutna, moj izborni predmet je bio slikarstvo, i kad nisam imao svoje časove voleo sam da provodim vreme u ateljeu slikarskog odseka. Moje slikarstvo se uporedo razvijalo sa skulpturom i na fakultetu sam mnogo radio. Kod mene je presudno bilo to što nisam imao komoditet akademije kada su se studije završile, i odatle je slika kao izraz prevagnula, što ne znači da se neću vratiti skulpturi kada za to dođe vreme.

Marijan Muskinja 2 Intervju: Marijan Muškinja, slikar

Wannabe TV

Editors choice