On je samouki gitarista kojeg oduvek porede sa Džonijem Depom, ali bez obzira na to, veruje da je unikatan i neponovljiv, baš kao i svako od nas. “Filozof” koji je zapravo sjajan, kreativan i originalan grafički i multimedijalni dizajner; voli adrenalin, voli da se takmiči i pobeđuje, a najvažnije mu je da oseća ljubav i strast prema onome što radi kako bi uvek išao napred i stvarao nešto novo i bolje. On je Velimir Kisić i za naš magazin je otkrio odakle crpi inspiraciju, koji projekat mu je najdraži, šta ga još osim crtanja opušta i kako je došao na ideju da osmisli neobične Animall Eye jastuke koji će vas sigurno oduševiti na prvi pogled!

WANNABE MAN: Tvoja specijalnost je grafički i multimedijalni dizajn. Može li se reći da si sam pronašao svoje zanimanje iz snova ili je ono pronašlo tebe? Kako ste dizajn i ti počeli da se “družite”?

VELIMIR KISIĆ: Moj kontakt sa dizajnom i stvaranjem potiče od najranijeg doba, već sa 5 godina sam imao solidne kreativne pristupe. Majka mi je često pisala brojeve na papiru koje bih dopunjavanjem pretvarao u razne oblike sa kojima sam do tada bio upoznat. Ona je otkrila da posedujem talenat za crtanje.

Moj otac je po struci mašinski inženjer ali je i odličan illustrator. Preciznost pokreta iz konstruktivnog crtanja mu je verujem pomogla na polju kaligrafije, ima sjajan rukopis i više stilova pisanja slova. Njegov rođeni brat (moj stric) je bio slikar. Odatle sam verovatno i ja povukao dobre startne predispozicije.

Od šeste godine sam učestvovao na raznim crtačkim takmičenjima koja su se održavala po gradu, uglavnom su me tamo vodile majka i starija sestra.

Na mene su najznačajniji uticaj ostavili: Gandi Tartakovski, koji je ilustrovao animirane filmove: DexterIs Laboratry, Samurai Jack i Star Wars, koji su se emitovali na Cartoon Network-u; Dušan Petričić jedan od naših najboljih ilustratora koji je sarađivao sa Duškom Radovićem, najdraže njegove ilustracije su mi vezane ze Poletarac i Kaja Sudek, češki ilustrator stripova, prilično perverzan ali duhovit. Imao je zanimljive ideje idinamičan život.

Velja Intervju: Velimir Kisić, grafički i multimedijalni dizajner

S obzirom na to da je multimedijalni dizajn najpre u vezi sa novim medijima, iz ugla kreatora, da li su novi mediji zaista naša budućnost? Koliko mogućnosti za kreativnost oni nude jednom mladom umetniku?

Novi mediji su definitivno naša budućnost, što je sada već prilično jasno i onima koji su ranije bili skeptični. Ako pogledamo samo ličnu promociju kroz društvene mreže, možemo uvideti značajan uticaj novih medija u životu prosečnog čoveka. Razvoj tehnologije i softvera u okviru hardverskiih rešenja direktno utiče na markteing, modernu umetnost, programiranje i filmsku i gaming industriju, koje su trenutno najprofitabilnije i najtraženije sfere za zapošljavanje.

Digiatlna, moderna umetnost nam nudi obilje izbora i načina na koji možemo da se izrazimo i pristupimo temi (zadatku).

Rešenja i mogućnosti su neograničena, samo oni koji se istinski pronalaze i koji su inspirisani na pravi način mogu da pomere granice i time da doprinesu na globalnom nivou. Od ključne važnosti je da osećate ljubav i strast prema onome što radite, tačnije prema onome što birate, jer samo na taj način možete da istrajete i bude konstantno u toku i žiži dešavanja, a da pritom ne osećate opterećenje i zamor, to je ono što će vas pomeriti među najbolje, a to je za mene jedini put i jedina istina.

Šta te najviše inspiriše? Koliko inspiracije zapravo možeš da pronađeš u “stvarnom” svetu budući da se baviš uglavnom “virtuelnim”?

Inspiraciju i snagu nalazim gledajući uvek unazad. Dosta sam sentimentalan i duboko gledam na svoje postojanje i svrhu, prilično sam samouveren i slepo pratim intuijicu koja me predano služi i nikada me nije izneverila.

Inspirišu me veliki umovi i velika dela, izazovne situacije, volim da se takmičim i obožavam da pobeđujem, ali znam i da prihvatim poraz. Ne postoji novo, već drugačije. Oduvek sam voleo da filozofiram i posmatram stvari iz više uglova, da crtam karaktere na više načina i da slušam tuđa viđenja i posmatranja na istu temu. Na taj način se razvija kreativno razmišljanje i šire vidici, takođe se izoštrava i produbljuje poimanje apstraknog sveta.

Postoji više stvari koje su mi bitne za rad, zadovoljstvo, harmoniju i napredak, a mogu i svaku da predstavim, tj. vežem za određenu ličnost: hrabrost – Gavrilo Princip, sloboda – Saul Hadson (Sleš), intelekt i volja – Fridrih Niče, samouverenost – Stiv Džobs, unikatnost pristupa – Stenli Kubrik, ljubav – Slavko Vorkapić.

Virtuelan svet je inspirisan stvarnim zapravo, čak i ono što je drugačije je stvoreno kao deo koji nedostaje u stvarnom, već postojećem svetu. Dobar glas daleko se čuje, tako da nadahnuće i inspiracija su uvek prisutni vanvremenski kroz dela velikih ljudi koji su opravdali svoju svrhu i postavili temelje i granice koje treba da obore nove generacije. Neka im je večna slava! (smeh)

Animal Eye Pillow 2 Intervju: Velimir Kisić, grafički i multimedijalni dizajner
Comments