Bista Nikole Tesle koju je uradio akademski vajar Bojan Mikulić iz Banja Luke juče je uručena menadžmentu hotela “New Yorker” na Menhetnu. Bista će biti svečano otkrivena 10. januara 2015. godine i stajaće u centralnom lobiju hotela, a istog dana biće održana i Tesla Konferencija sa ciljem da Tesla konačno uđe u školski program Amerike.

Teslinu bistu je u ime hotela primio Džo Kini, jedan od menadžera i veliki poštovalac našeg naučnika i njegovog dela. Tesla je živeo u hotelu “New Yorker” od 1933. godine, gde je umro na Božić, 7. januara 1943.

Uručenje biste, kao i Konferenciju i gala večeru u januaru sledeće godine, organizuju Nikola Lončar, predsednik “Tesla Science Foundation” iz Filadelfije, Marina ŠvabićSem MejsonZvezdana SkatMiloš Rastovićdr Ljubo Vujović, generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković sa svojim saradnicima i otac Đokan Majstorović iz crkve Sv. Save u Njujorku.

“U programu će učestvovati oko 30 raznih eksperata iz ove oblasti i ovaj program smatramo najvažnijim što dijaspora može i treba da uradi za Teslu. Bez Tesle u školama širom Amerike, svet nikada neće saznati pravu istinu – šta je Tesla uradio za čovečanstvo”,  kaže Nikola Lončar i dodaje: “Do sada smo poklonili Tesline biste: Američkoj Ambasadi u Beogradu, gradovima Leskovcu i Banja LuciFranklin Institutu u Filadelfiji, hotelu “New Yorker” i gradu Rahvej u državi Nju Džersi. Imamo još tri biste i tražimo dobra mesta za njih. U procesu smo izrade Tesla reljefa koji će biti izliven od bronze i to će biti naš poklon za prvih 100 škola u Americi koje uvedu Teslu u školski program, a svakoj školi koja da ime “Nikola Tesla” poklonićemo Teslinu bistu. Projekt je veoma ambiciozan, ali to je jedini način da Tesla uđe u školski program Amerike. Više o tome reći će eksperti 10. januara.”

isporucena bista nikola tesla hotelu new yorker tesla bista 1 Isporučena bista Nikole Tesle hotelu New Yorker isporucena bista nikola tesla hotelu new yorker tesla bista 2 Isporučena bista Nikole Tesle hotelu New Yorker isporucena bista nikola tesla hotelu new yorker tesla bista 3 Isporučena bista Nikole Tesle hotelu New Yorker
Comments