Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Mislimo da znamo – a nije istina

Mislimo da znamo – a nije istina

Prvi telefon

Svi znamo da je telefon izmislio Aleksander Grejem Bel i da je prvi poziv uputio svom sekretaru Votsonu. Samo što se zapravo ne radi o prvom telefonu i prvom prenosu ljudskog glasa preko “žice”. Prvi funkcionalan telefon je zapravo izumljen 15 godina pre tog slavnog događaja, a osmislio ga je Johan Filip Rajs, nemački pronalazač.

alexander andrews 261078 unsplash 1 Mislimo da znamo   a nije istina

Pravi prvi telefon se zvao Rajs telefon i prvi put je prikazan 1861. godine. Rajs telefon je mogao da prenese muzičke tonove sasvim jasno, i ljudske glasove malo lošije. Uopšte nema sumnje da je za prvi prenos ljudskog glasa preko žice odgovoran Johan Filip Rajs i to punih petnaest godina pre izuma čoveka koji je pokupio svu slavu (i novac).

Hitler je bio vegetarijanac i nije pio alkohol

Iz nekog razloga, humanizacija Hitlerovog lika je veoma popularna – možda da bi se prikazalo da ni đavo nije tako crn, odnosno, da niko nije sasvim loš i zao. Ako je čovek koji je izazvao jedan od najgorih genocida u istoriji čovečanstva bio osvešćen po pitanju ishrane (toliko je voleo životinje da nije mogao da ih jede), onda možemo da nađemo opravdanje i za sve svoje slabosti i mane i da poverujemo da su u suštini svi ljudi dobri, a pošto mi ostali sigurno nismo Hitleri, niti neki drugi krvožedni diktatori, onda smo verovatno više sveci nego ljudi.

Ipak, Hitler nije bio vegetarijanac. Istina je da je jeo mnogo povrća, ali isto toliko je voleo da jede i nemačku kobasicu i šunku, a njegov kuvar, Diona Lukas (1930), tvrdio je da je Hitlerovo omiljeno jelo bilo punjeno mladunče goluba. Takođe, Hitler nije bio ni antialkoholičar – njegovo omiljeno piće je bilo pivo ili vino sa vodom (špricer), a ovo je potvrdio i Hitlerov konobar, Salvatore Paolini.

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice