Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Mračno poreklo Nobelove nagrade

Mračno poreklo Nobelove nagrade

1/2

Od Marije Kiri koja ne samo da je bila prva žena dobitnica Nobelove nagrade, već i prva osoba koja je dobila nagradu za dve različite kategorije, preko Aung San Suu Kyi, jedine osobe koja je dobila nagradu dok je bila u kućnom pritvoru, pa sve do Alberta Ajnštajna i Ive Andrića, Nobelova nagrada svake godine slavi izuzetna dostignuća briljantnih pojedinaca. Ali Nobelova nagrada nema tako sjajnu istoriju. Njeno mračno poreklo uključuje novinarsku zabunu, slomljeno srce i dinamit.

Kako je nastala Nobelova nagrada

Kada je skromni Šveđanin po imenu Ludvig Nobel umro 1888. godine, francuski novinari su ga pomešali s njegovim mlađim bratom Alfredom – čuvenim švedskim preduzetnikom i pronalazačem koji je stekao veliko bogatstvo nakon što je pronašao dinamit. U smrtovnicama koje su bile objavljene u pariskim novinama pisalo je “trgovac smrću je mrtav”. Alfred Nobel je bio u šoku – čitao je šta piše po novinama, kako blate njegovo ime i potresao se toliko duboko i temeljno, da je rešio da promeni svoj život dok još ima vremena.

Neko vreme je razmišljao šta bi mogao da učini, a 27. novembra 1895. godine je krenuo u ralizaciju svoje zamisli. Otišao je u švedsko-norveški klub u Parizu, seo za pisaći sto i napisao testament na četiri stranice. Osim spiska kojeim je podelio nasleđe svojim rođacima i zaposlenima (pošto nije imao dece), zatražio je da se ostatak njegovog imanja uloži u fond, “kamate koje će se svake godine distribuirati u obliku nagrada onima koji su tokom prethodne godine bili zaslužni za najveći doprinos čovečanstvu.”

Zapisao je i uputstvo o tome da se kamate podele na pet jednakih delova i da se svaki deo da osobi koja je odgovorna za najvažnije otkriće u jednoj od četiri kategorije, a “jedan deo za osobu koja je uradila najviše ili najbolje za bratstvo među narodima, za ukidanje ili smanjenje broja vojske i za održavanje i promociju mira u svetu”- Nobelovu nagradu za mir.

“Moja je izrazita želja da se prilikom dodele nagrade ne obraća pažnja na nacionalnost kandidata, nego samo na to da je osoba dostojna da primi nagradu” napisao je Alfred Nobel u oporuci.

Njegov testament koji se čuva u sefu Nobelove zadužbine u Stokholmu i nikada nije izložen, bio je spontan. Kada ga je napisao, Nobel je zamorio četvoricu slučajnih prolaznika da mu budu svedoci i kada je sledeće godine (zaista) umro, izvršenje poslednje volje povereno je njegovom 25-godišnjem pomoćniku Ragnaru Sohlmanu.

Mladi Sohlman je jako ozbiljno shvatio ovaj zadatak, pa je narednih dana jurio Parizom u kočiji prikupljajući novac, papirologiju i deonice iz banaka. Spakovao je sve u kutije i otpremio ih u Švedsku, gdje je polako počeo da prodaje deonice, kako se kompanija ne bi ugasila.

Wannabe TV

Editors choice