Pomisao na učenje automatski kvari raspoloženje, barem većini populacije. Izolacija od društva, zatvaranje u jednoj prostoriji i sigurno osuđivanje na nju do daljnjeg, degustacija različitih vrsta jakih kafa i energetskih pića i mnogo više budnih sati nego što je normalno. Naravno, svako ima neki svoj sistem funkcionisanja i organizacije kada se radi o učenju, ali postavimo pitanje – kako ublažiti sav taj stres i poraditi na volji da bi se taj proces lakše obavljao?

Uslovi u kojima se nalaziš dok učiš, bilo da je to tvoja soba (a mnogo je bitno da li je uredna i osvetljena ili neuredna), čitaonica na fakultetu ili neka treća prostorija koja ti odgovara, često mogu da budu razlog odvraćanja od te obaveze. Pod pretpostavkom da je upravo okruženje to koje može da podstakne potrebno raspoloženje, predstavljamo ti izvanredne biblioteke na univerzitetima SAD-a koje mogu da budu rešenje za studentske muke s učenjem.

“Fleed” biblioteka, Roud Ajland

Jedna od najstarijih umetničkih biblioteka u zemlji, a kako je akcenat na umetnosti, onda je očekivano da enterijer bude karakterističan toj grani stvaralaštva. Poput drevnih istorijskih građevina, odaje utisak da ste u poseti nekog muzeja. Okruženi takvom arhitekturom, studentima se dočarava sadržaj gradiva i stvara predstava da u potpunosti, i fizički i psihički budu u tome.

biblioteka 1 Najbolje univerzitetske biblioteke u Sjedinjenim Američkim Državama

Memorijalna biblioteka “Vilijam Rejni Harper”, Čikago

Zavirite u građevinu koja je inspirisana arhitekturom Oksforda i Kembridža, ili najpreciznije – čuvenim Hogvortsom iz sveta Harija Potera. Sama biblioteka odiše tradicijom, izgrađena u elegantnoj gotičkoj arhitekturi, opremljena najnovijom tehnologijom i širokim asortimanom knjiga i drugih dela. Koliko dobro zvuči učenje unutar velike svečane dvorane poput one iz jednog od tvojih omiljenih filmova?

biblioteka 2 Najbolje univerzitetske biblioteke u Sjedinjenim Američkim Državama

“Gajzel” biblioteka, San Dijego

Biblioteka je dobila naziv po prvom školskom predsedniku – Teodoru Gajzelu. Izvanredna, novija arhitektura koja podseća na svemirski brod, zbog čega je najprepoznatljivija zgrada u kampusu. Zgrade u zgradama sagrađene tako da izgledaju kao ruke koje drže gomilu knjiga. Studenti su uvek spremni da polete u nove saznajne ciljeve.

biblioteka 3 Najbolje univerzitetske biblioteke u Sjedinjenim Američkim Državama
Comments