Nezavisni film izraz je koji se koristi u filmskoj produkciji kako bi označio sva ona ostvarenja koja su nastala bez udela države ili neke velike produkcijske kuće, što govori u vedlikoj meri često da njihov kvalitet nije na zavidnom nivou, ali sa druge strane, govori o potpunoj slobodi prilikom njihovog stvaranja. Autori u njima su spremni na velike rizike, igraju na sve ili ništa, i to bez razmišljanja o tome da li će neko sve prekinuti u sred snimanja, jer isto finansira. Izdvojili smo neke od takvih filmova koji su nastali u proteklim decenijama, a koje uvek možeš iznova da gledaš ili obavezno da pogledaš ukoliko do sada nisi.

Izgubljeni u prevodu (2003)

Ova američka drama jedna je od boljih koja prikazuje i obrađuje teme usamljenosti, otuđenosti u ljudima i svetu. Radnja se odvija i kruži oko čoveka koji je tek otišao u penziju i devojke koja završava fakultet, pa se sudbinski upoznaju u jednom tokijskom hotelu. Osim ovih tema, tu je i nesanica, kao i kulturni šok koji je predstavljen kroz ambijent i atmosferu koja vlada u japanskim oblakoderima. Nakon nominacija za četiri Oskara, osvojio ga je za najbolji originalan scenario.

Ulični psi (1992)

Ovaj fiml predstavlja klasik nezavisnog filma, a osim toga, ovo je debi u svet filma kada je u pitanju režija Kventina Tarantina. Definitivno jedan od boljih, starih akcionih filmova koji vredi pogledati.

Comments