Mnogo akcije, krvi, tuča, prevrnutih automobila je nešto što definiše svaki dobar akcioni film. Svi ljubitelji ovog žanra uživaju, pre svega u dobrim scenama borbe.

Za vas smo izdvojili nekoliko upečatljivih, koje sigurno i sad mogu da prepričaju svi oni koji su gledali te filmove.

Kil Bil (I deo)

Kventin Tarantino je mesecima radio na ovoj sceni, jer je želeo da ona ostane u analima filmske industrije. U borbi Ume Turman sa 88 samuraja proliveno je mnogo lažne krvi, korišćeni su samurajski mačevi, a ova glumica je ulogom u ovom filmu, pokazala da jedna plavuša može da sredi tolike obučene borce.

Matriks

Pojava ovog filma je definitivno izmenila koncept američke akcije. Kombinacija realnih i SF momenata i neočekivana uloga Kianu Rivsa, doprinela je da ovaj film bude izuzetno gledan, a da mu se obožavaoci i nakon 15 godina od snimanja, rado vraćaju. Borba između Nea i agenta Smita je mešavina kung-fu sparingovanja i specijalnih efekata, dobro osmišljene koreografije i upotrebe posebno stilizovanog oružja.

Povratak ratova zvezda

Iako je ovaj film snimljen još 1980. godine, borba između Dart Vejdera i Luka Skajvokera je i danas inspirativna, naročito za dečake. Korišćenje super specijalnih svetlećih mačeva u ovoj sceni je ono što film čini prepoznatljivim i autentičnim.

Policijska priča

Kako bi ova lista najupečatljivijih filmskih borbi, mogla da prođe bez Džeki Čena? Ovaj majstor akrobacija i neverovatnih tuča, u ovom filmu je možda nadmašio sebe scenom u šoping molu. Pored mnoštva protivnika, on kao i uvek izlazi nepobeđen, a ako ste ljubitelj filmova sa Džeki Čenom, onda vam je ova scena sigurno jedna od omiljenih.

King Kong

Borba između čudovišta je oduvek bila izazov za filmske stvaraoce i  publika ih je uvek rado gledala. Iako je ovo ostvarenje iz 1933. godine, borba između King-konga i T-reksa je uzbudljiva, a ne kvari je ni činjenica da je film crno-beli.

Olivera Denčić

Comments