Osmi Festival nauke u Beogradu, održan je ove godine pod sloganom “Sve je moguće“. U programima je učestvovalo više od 550 naučnika u Zepter Expo centru, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije, pokazujući kroz različite eksperimente i atraktivna predavanja da nauka može da bude zabavna.

Festival nauke Održan osmi Festival nauke

Najveća atrakcija za većinu posetilaca, kojih je bilo oko 26 hiljada, bila je igranka sa studentima Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su složene naučne zakone i pravilnosti objašnjavali na jednostavan način i to uz pomoć vatre i elektriciteta. Za ovu priliku oni su bili obuveni, specijalno za ovu priliku, u plesne cipele.

Ejmsova soba” bila je jedan od najzanimljivijih kutaka na festivalu, a prvi put ove godine otvorena je i “Svemoguća zona” namenjena svim naučnicima, zanatlijama i kreativcima, koji su svoje ideje uz pomoć nauke preveli u dela.

FN 2014 Geografija1 Održan osmi Festival nauke

Naučnici iz Slovenije su pokazali da je uz pomoć 3D štampača moguće napraviti sve, pa čak i jedinstvene snežne pahuljice.

Jedni od najposećenijih programa bili su na Naučno-fantastičnoj bini, i to “Eksplodirajuća otkrića” i “Kreativni problemi”. Prva “Zelena zona” zablistala je u Galeriji NBS gde su posetioci upoznati sa stanjem u kojem se nalazi naš zajednički dom – planeta Zemlja – kao i sa načinima na koje možemo da je spasemo i sačuvamo za buduće generacije.

izvor: Telegraf.rs

Comments