Četvrti po redu međunarodni festival stand-up komedije održaće se ove godine od 3. do 5. oktobra na dve lokacije. Prve dve večeri program će se izvoditi u Domu Sindikata, a poslednje u klubu komedije Ben Akiba. Ova manifestacija poslednjih godina okuplja stand-up komičare iz regiona, a na ovoj će specijalni gost biti i Redžinald Hanter, jedan od poznatijih “stendapera” u svetu.

Tim povodom razgovarali smo sa Nikolom Silićem, jednim od organizatora festivala i Goranom Furjanom, učesnikom iz Hrvatske.

Nikola Silić Oktobarske večeri komedije

WANNABEMAGAZINE: Najavljujete proširenje programa i neke novine. Hoćete da nam nagovestite o čemu se radi?

NIKOLA SILIĆ: Spremamo otvaranje kluba, to će biti prvi Standup klub u Srbiji! Jedno mesto oko koga ćemo moći da okupimo najbolje komičare iz Srbije i regiona kao i ugostiti mnogobrojne komičare iz inostranstva.

Da li naša publika dobro reaguje na takvu vrstu humora?

Dobra stvar kod stand-upa je što ne može biti nametnut publici, ona mora da želi da dođe na stand-up, da joj je stalo do takve vrste humora. U tom pogledu domaća publika se i te kako pozitivno pokazala.

Na sajtu vam je stalno otvoren konkurs za stand-up komičare, kakav je odziv na njega?

Uvek smo u potrazi za novim komičarima, odziv je dobar ali kvalitet je bitniji od kvantiteta. Najbitnije je da osoba koja želi da se bavi komedijom razume osnove standup-a, a to je najpre da materijal MORA biti autorski.

Mislite li da smo generalno duhovit narod?

Mislim da ne postoje duhoviti i neduhoviti narodi, mislim da postoje duhoviti i neduhoviti ljudi.

Šta je vas odvelo u vode stand-up komedije?

Internet! Kao što su neki trošili dane gledajući muzičke spotove, ja sam gledao sve stand-up komičare do kojih sam mogao da dođem, i negde između snova da budem astronaut, vatrogasac i dobitnik Oskara, nastao je i taj da budem stand-up komičar. Dok NASA ne zove, plivam u standupu.

Kada biste mogli, kojeg svetski poznatog stand-up komičara biste doveli na sledeći festival i zbog čega?

Louis C.K. zato što je trenutno na samom vrhu standup komedije i Bill Burra zato što je sledeći koji će biti na vrhu.

Goran Furjan Oktobarske večeri komedije

WANNABEMAGAZINE: Treći put ste u Srbiji, jel to znači da vam se srpska publika dopala,ili da imate dobru saradnju sa našim stand-up komičarima?

GORAN FURJAN: Srbiji sam  bio više od tri puta, baš volite tu trojku! Dolazim iz oba razloga, stvarno obožavam vašu publiku, a sa većinom komičara iz Srbije sam u prijateljskim odnosima. Svaki put kada dođem, ostvarimo neku dobru priču, zašto onda ne nastaviti.

Ovog puta ćete nastupiti u većem prostoru. Da li je za stand-up komičara važna veličina prostorije i da li je atmosfera bolja ukoliko je ona manja?

Da, nastupam u većoj dvorani, znači odmah je i veća trema u pitanju. Ipak, tehnički je lakše nasmejati veću skupinu ljudi, nego manju. U velikoj dvorani je talas smeha zapanjujuć, doslovno ga osetite na licu, dok je u manjim dvoranama presudna atmosfera i interna povezanost.

Kao član zagrebačkog “Studija smijeha” kažite nam nešto o njegovim aktivnostima?

Aktivnosti kluba “Studija smijeha” su veoma široke. Od standardnih večeri gde redovno menjamo svoj materijal na mesečnom nivou, preko tematskih večeri, solo večeri, do večeri stranaca, predstavi za decu, seminara, izložbi itd. Naravno, delujemo i izvan granica samog kluba gde smo uključeni u festivale, privatne nastupe itd.

Da li je stand-up scena razvijenija u Hrvatskoj ili u Srbiji?

Teško je reći koja je scena više razvijenija. Ne želim da zvučim diplomatski, no scena u Hrvatskoj je starija, komičari imaju utakmice u nogama, dok je u Srbiji publika u kraćem roku edukovana o stand-up komediji. Angažmani i posećenost su veći nego u Hrvatskoj, priliv novih komičara je veći nego kod nas, tako da kad podvučem crtu, uzeo bi malo od jednog i drugog.

O kojim temama volite da pričate na nastupima?

Na svojim nastupima obožavam da pričam o ljudskoj gluposti. Fascinira me beskraj ljudske gluposti, što tuđe, što vlastite. Iako volim da ubacim međuljudske, porodične odnose, život i suživot naših zemalja, muško-ženske odnose, televiziju i ostale teme.

Da li se pripremate za nastup i odakle crpite inspiraciju?

Za nastup se stvarno pripremam, dnevno do 1300 trbušnjaka, sklekovi, pešačenje do Madagaskara i nazad! Obavezno izbegavam ukrštenice i stolove sa oštrim uglovima! Inspiraciju crpim iz ljudskih grešaka, loših odluka, glupih postupaka i slično. Inspiracija za komičara je doslovno svugde, sve ostalo je na komičaru da svojim stavom, kreativnošću stilom to odradi na bini.

Možemo li da očekujemo da ćete na nastupu u Domu sindikata da “opletete” po srpskoj i hrvatskoj političkoj sceni?

Političke scene Srbije i Hrvatske već pletu same po sebi i to puno bolje nego mi. Jedini strah od konkurencije su upravo naši i vaši političari koji imaju tezge skoro svaki dan, publike je puno više ali se niko ne smeje, a karta se plaća svaki mesec u nekoliko računa. Radije bih da ostavimo političare i nasmejemo se nekim kvalitetnijim stvarima, poput toaleta u kojem nema wc papira.

Pored stand-up komedije vi ste i tatoo majstor. Imate li omiljenu tetovažu?

Da, osim nasmejavanja publike, volim da im nanosim bol, tako da sam našao balans u životu, “bunge jumping” je bio malo preskup. Nemam neku najdražu tetovažu, malo sam kritičan prema svojim radovima, češće zapamtim klijente, nego radove. Pamtim rad na jednom klijentu iz Beograda koji je tražio grb Crvene Zvezde, a ja pobrkao sa Partizanom. Nadam se da on neće doći u Dom sindikata!

Olivera Denčić

 

 

Comments