Gricni, ako smeš, samo pazi, jer sve ovo je od drveta! Umetnost rezbarenja u drvetu i pravljenja različitih oblika od njega postoji već jako dugo. Prva dela koja se mogu nazvati umetničkim nastala su baš od drveta, predmetima koje je čovek sam pravio od drveta takođe ili kasnije metala kada ga je otkrio. To svakako znači da figure nastale od ovog materijala nisu ništa novo i senzacionalno, ali, retko se dešava da se vidi neka hrana, koja se svakodnevno koristi, a da je napravljena od drveta i to tako realno izgleda da ne biste shvatili o čemu se radi sve dok ne probate da zagrizete.

Sve ovo što je napravljeno od drveta i kasnije obojeno, radio je jedan japanski umetnik po imenu Seidži Kavasaki, koji jednu za drugom, pravi figure u obliku hrane koje verno preslikavaju njen izgled. Sigurno je da će vas sve ono što je napravio oduševiti, ali i u prvi mah iznenaditi, jer je nekada nerealno da se pomisli da neko može tako dobro da iskopira izgled nečega. Japan je zemlja iz koje dolazi mnogo toga zanimljivog, njihova kultura i tradicija su same po sebi takve da za nas predstavljaju mnogo toga interesantnog i zanimljivog, a nešto zaista takvo jeste i umetnost ovog njihovog stvaraoca.

Ukoliko volite da pecate ili samo jedete ribu, pogotovo one sitne koje se brzo pecaju i spremaju, onda pogledajte na koji način ih “upeca” ovaj umetnik i kako od jedne najobičnije kocke drveta uspe na kraju da napravi ribu za koju bi svako pomislio da je prava.

Šta dobijemo kada se spoje hrana i umetnost Ovaj japanski umetnik od drveta pravi hranu Šta dobijemo kada se spoje hrana i umetnost2 Ovaj japanski umetnik od drveta pravi hranu

Nije to slučaj samo sa ribama, već i sa drugim morksim plodovima. Japanci su poznati po tome da vole da jedu ribu i neke morske plodova, pa je možda baš zbog toga odlučio da od drveta napravi ovakve figure. Ako volite morske plodove, onda vam je sada možda i pošla voda na usta.

Šta dobijemo kada se spoje hrana i umetnost5 Ovaj japanski umetnik od drveta pravi hranu

Domaćice će sada dobro znati o čemu je reč, mada neće za njima kaskati ni muškarci, budući da svi znamo ko su najbolji kuvari sveta, zar ne? Ukoliko niste još uvek shvatili šta se na slici nalazi, onda ga ne koristite u ishrani, ali je asparagus svuda rado primenjivan u jelima, no, u našoj domaćoj kuhinji nije toliko prisutan. Ali svakako izgleda identično pravom.

Šta dobijemo kada se spoje hrana i umetnost6 Ovaj japanski umetnik od drveta pravi hranu
Comments