Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Umetnost i kultura

Pet filmova po kojima ćemo pamtiti Robina Vilijamsa

Dok mnogi fanovi Robina Vilijamsa još uvek brišu suze zbog njegove iznenadne smrti, drugi pokušavaju da razumeju razlog, treći se sećaju svih onih divnih filmskih uloga kojima nas je, pre svega nasmejao, a mnogo puta i onako ljudski razgalio. Od bivšeg stend-up komičara se nije ni moglo očekivati nešto drugo nego da zasmejava planetu. Ipak, bilo je i uloga u kojima je briljirao svojom mudrošću, kao i onih u kojima je pokazao neverovatnu moć transformacije, igrajući ženu.

Za vas smo izdvojili pet filmova po kojima ćemo ga sigurno pamtiti.

Društvo mrtvih pesnika

Robin Vilijams je u ovom filmu ostao upamćen po uzviku “O kapetane, moj kapetane“, kako je glumeći profesora engleske književnosti Džona Kitinga, dozvoljavao studentima da ga zovu. Kada je počeo da radi u prestižnoj akademiji “Velton” za dečake, koja je funkcionisala na tradicionalnim i konzervativnim principima, uveo je neke nove metode u nastavu. Izvodio je svoje učenike u prirodu, učio ih da žive život po principu “uhvati dan” i motivisao ih da ponovo osnuju klub “Društvo mrtvih pesnika”, kojem je i on nekad pripadao.

dautfajer2 Pet filmova po kojima ćemo pamtiti Robina Vilijamsa

Gospođa Dautfajer

Verovatno je suvišno reći koliko nas je ovaj film sve emotivno razgalio, hteli da priznamo ili ne. Toplina kojom je Robin Vilijams odglumio oca, koji se u borbi da viđa svoju decu, prerušava u ženudadilju, teško će se ponoviti u nekom filmu. Osmeh na lice vratiće nam niz komičnih situacija u koje on upada usled prerušavanja u žensko i obrnuto.

Dobri Vil Hanting

U ovom filmu, za koji je Robin Vilijams dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu, on opet glumi univerzitetskog profesora. Ovog puta on predaje matematiku i često svojim studentima postavlja nagradne komplikovane zadatke. Kada otkrije da ih preko noći rešava momak koji radi kao domar u školi, a igra ga Met Dejmon, on pokušava da ga ubedi da studira matematiku i odlazi na psihoterapiju zbog problematičnog detinjstva. Posvećenost da ga izvede na pravi put, ostala je kao njegov lični pečat u ovom filmu.

Džumandži

Iako je studio “Kolumbija” pre dve godine najavljivao nastavak ovog, pre svega, dečijeg klasika, smrću Robina Vilijamsa možemo samo da prihvatimo da se to nikada neće desiti. Film koji je snimljen još 1995. godine i danas je jedan od onih koji će decu držati prikovane za stolicu. Vilijams tu opet ima zanimljivu ulogu dečaka koji je u detinjstvu zarobljen u jednoj društvenoj igri, što se dešava i deci koja nekoliko godina kasnije pokušaju da je zaigraju. U fantastičnom svetu džungle Alan, koga glumi Robin, objašnjava im pravila igre, koja se mora završiti, kako bi se iz nje izašlo.

Dobro jutro Vijetname

Jedan od njegovih prvih filmova u kojem je radio ono što je možda najbolje i umeo, glumio komičara. Na vojnoj radio-stanici u toku rata u Vijetnamu, on vodi humorističku emisiju, kojom treba da podigne moral umornim ratnicima.

Olivera Denčić 

 

Wannabe TV

Editors choice