Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Plava i crvena – boje koje imaju ogroman uticaj na nas

Plava i crvena – boje koje imaju ogroman uticaj na nas

Crvena boja nas upozorava na opasnost, govori nam „stop“ u saobraćaju, crvena je boja vatre i krvi, simbolizuje energiju, rat, opasnost, snagu, odlučnost, kao i strast, želju i ljubav.U 80-tim godinama, crvena je bila boja zanosnih, seksi, samostalnih i snažnih žena, a mnogi su bojili automobile u crveno, verujući da će zato ići brže. Mnoga šašava verovanja bila su vezana za crvenu, ali nauka danas potvrđuje da ta uverenja i nisu bila tako smešna.

photo 1469388062863 8702b8cbe4f3 1 Plava i crvena – boje koje imaju ogroman uticaj na nas

U mnogim istraživanjima ljudskog ponašanja, otkriveno je da crvena boja jako utiče na rad respiratornih i kardiovaskularnih organa, i da podstiče izoštravanje svesti i pažnje, zbog čega ljudi postupaju više impulsivno, čak agresivno. Zbog toga se crvena koristi u kafićima, ali i bordelima – tera ljude da donose impulsivne odluke, bez razmišljanja. Crvenu možemo smatrati internacionalnom bojom neopreznosti i rizičnih odluka. Međutim, ako je takav uticaj crvene poznat, zašto se koristi kod imperativnih znakova i signalizacije? Brži rad srca i ubrzano disanje koje crvena izaziva pomaže ljudima da bolje obrate pažnju (kao što to čini i jaka kafa). U jednom istraživanju je dokazano da nas crvena navodi da se fokusiramo na objekat, istovremeno pojačavajući našu sposobnost da se usredsredimo na zadatke koji zahtevaju obraćanje pažnje na detalje.
Stimulans crvene boje se čak upoređuje sa dejstvom kokaina, jer ubrzava puls i pojačava pažnju – ako smo okruženi crvenom, treba da se setimo da smo „drogirani“ sviđalo se to nama ili ne.

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice