U današnje vreme navikli smo na različite vrste umetničkih ekstravagancija i oblike izražavanja kreativnosti. Jedan vajar je ipak uspeo da pomeri granice koje smo do sada poznavali. On se zove Džejson de Keri Tejlor i pravi podvodne instalacije koje čine jedinstveni podvodni muzej. Spajajući umetnost i nauku on pravi skulpture koje izgledaju kao veštački grebeni na kojima se skupljaju korali i drugi morski svet. Na taj način oni odvlače pažnju turista od prirodnih krhkih grebena.

Prvi svetski podvodni park skulptura ovaj umetnik je instalirao duž obale Grenade u zapadnoj Indiji. Njegovi radovi, za koje je dobio brojna međunarodna priznanja, danas su “izloženi2 u okeanima kod Grenade, Meksika i Bahama, a njegov cilj je da svojim radom ukaže na sve veće propadanje okeana. Samim tim što ove skulpture vremenom propadaju i menjaju se, one ukazuju na štetu koja se nanosi podvodnom svetu.

Pogledajte neke od njegovih najzanimljivijih radova.

“Nestali dopisnik”

skulpture pod vodom 4 Na svetu postoji i podvodni muzej

Ova skulptura je izrađena 2006. godine i porinuta u vode blizu Grenade na dubinu od 8 metara. Ona predstavlja čoveka koji sedi za stolom ispred staromodne pisaće mašine, koje je “pregazilo” vreme u kojem vladaju savremene tehnologije.

Comments