Leto je period kada je prema nekom nepisanom pravilu filmska industrija ”mrtva”. Ipak, izuzetaka je uvek bilo i biće, pa vam tako predstavljamo deset filmova koji su ulepšavali leta tih godina kada su izlazili.

“Dan nezavisnosti” (Independence Day, 1996)

Režiser Roland Emerih iskoristio je jedan od najvećih američkih praznika, 4. jul, da izvrši invaziju vanzemaljaca na Zemlju. Vil Smit, Džef Goldblum i ekipa spasavaju planetu, kroz gomilu specijalnih efekata i eksplozija širom Amerike i sveta, poznate građevine lete u vazduh, ljudi ginu, ali naravno sve ima srećan kraj. U film je uloženo 75 miliona dolara, a prihod je bio 817,400,891 dolar!

“Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera” (Pirates of the Carribean: Curse of the Black Pearl, 2003)

Maestralni Džoni Dep je ovaj u startu rizičan projekat pretvorio u jedan od omiljenih filmova svih vremena piratske, odnosno pomorske tematike. Pitate se zašto rizičan? Zato jer je u njega uloženo 140 miliona, a baziran je na istoimenoj temi iz Diznijevog zabavnog parka! Ipak, zarada od 654,264,015 dolara sve je naterala da odahnu, a i “otvorila vrata” nastavcima.

“Ratovi zvezda Epizoda I: Fantomska pretnja” (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, 1999)

Izliv kreativnosti Džordža Lukasa u vidu “Ratova zvezda” svima nam je poznat, ali ovaj deo je zaradio ubedljivo najviše od svih. Na uloženih 115 miliona, profit je iznosio milijardu (!) i 27 miliona, 44 hiljade i 677 dolara, ako ćemo “u paru”! Dokaz da se od stare slave zaista živi.

starw22 Top 10 letnjih blokbastera svih vremena

“Zverinjak” (American Lampoon Animal House, 1978)

U sadašnjosti, kvalitetnih komedija ima, ali u godinama kada su izašli “Ajkula” i “Pink Panter”, zaraditi toliku cifru bio je neverovatan i neopisiv uspeh. Film je klasik koji je utabao put današnjim komedijama čija su tematika okršaji bratstava na koledžu. Ulog: pet miliona, zarada: 141,600,000 dolara!

“Spajdermen” (Spider-Man, 2002)

Najpoznatiji strip-pauk na svetu doživeo je ekranizaciju gde se prikazuju njegovi počeci na kugli zemaljskoj i ostvario zaradu kakvoj se nisu nadali verovatno ni sami tvorci. Uloženo je 140 miliona, zarađeno 821,708,551 dolar, od čega je samo u prvom vikendu prikazivanja “pokidao”!

“Park iz doba Jure” (Jurassic Park, 1993)

U najbolji film o dinosaurusima koji haraju modernim svetom uloženo je “svega” 63 miliona, a udahnite duboko – zarada je bila preko milijardu dolara, tačnije milijardu, 29 miliona, 153 hiljade i 882 dolara! Iza filma se krije genije Stiven Spilberg, koji je pomoću sjajnog tima oživeo odavno izumrla bića, a naravno da su snimljeni i nastavci.

jurast22 Top 10 letnjih blokbastera svih vremena

“X-Men” (2000)

Filmovi sa superherojima danas nisu ništa novo i pune kase kao od šale, ali te 2000. godine, “Marvel” je pokrenuo lavinu, pomogavši ostvarenjima poput već pomenutog Spajdermena da se probiju na surovoj lestvici Holivuda. Nastao je po stripu koji prikazuje tim od četiri superheroja sa različitim moćima, ali verujem da ste sa svim tim već dobro upoznati. Uloženo je 75 miliona, a nuspojava je bio “plus” od 296,339,527 “zelenih” novčanica.

“Gremlini” (Gremlins, 1984)

Još jedan klasik. Ova horor-komedija iz sredine osamdesetih sa malim slatkim čupavim bićima koji postaju krvoločna čudovišta ako ih nahranite posle ponoći, zaradila je 153,083,102 dolara, za današnja vremena za filmsku industriju “smešnih” 11 uloženih miliona! Uspeh je veći, jer je to period kada je i Spilbergov “Indijana Džons” nemilosrdno punio kase.

gremlins frt22 Top 10 letnjih blokbastera svih vremena

“Ratovi zvezda, Epizoda V: Imperija uzvraća udarac” (Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back)

Ostajemo i dalje u domenu klasika filmske industrije koji su “protresli” svet, a bogami i džepove obožavalaca. Ne bih više da hvalim Lukasa, ali kad napravite film koji zaradi 20 puta više od uloga (25 miliona – 538,375,067), onda je to neminovno.

“Ajkula” (Jaws, 1975)

Prvo mesto ipak pripada Spilbergu koji je ekranizovao istoimenu novelu Pitera Benčlija. Ogromna bela ajkula ljudožder teroriše letovalište, jede sve što joj se nađe na putu, pa u pomoć pritiče biolog i lovac na ajkule. Ostalo je istorija, a ono što može da se zameri ovom filmu je porast broja neplivača, mogu da se zakunem da mnogi u vodu nisu ušli upravo zbog Spilberga i njegove “Ajkule”. Uloženo je pet miliona, a zarada je bila 470,653,000!

Ukusi su različiti, ali ako niste pogledali neko od navedenih ostvarenja, a zaintrigiralo vas je, samo napred. Nećete se pokajati, a u pitanju je bolji “materijal” od mnogih današnjih, skupljih.

Radoslav Jokić

Comments