Ne retko možete čuti da je istorija trač nauka, da je pišu pobednici pa čak i oni koji u stvarnim događajima nisu ni učestvovali. Većina događaja i podataka koje učimo zbog vremenske distance u kojoj su se dešavali nama danas su apsolutno neproverljivi. Od svih definicija istorije kao nauke najpoznatija, a možda i najtačnija je ona koju je dao Ciceron: “Istorija je svedok vremena, svetlost istine, život uspomena, vesnik davnina, učiteljica života”.

Fotografije koje slede dokaz su da istorija nisu samo ratovi, kraljevi, državnici i bitke. Istorija se dešava svaki dan, svuda oko nas, potrebno je imati samo dobro oko, fotoaparat i zabeležiti taj “istorijski” trenutak. Oni koji su uslikali ove fotografije verovatno nisu ni bili svesnu kakvu su nam uslugu učinili. Zahvaljujući njima mi danas možemo da saznamo kakav je bio svet u kome mi nikada nećemo živeti.

Pred vama je treći deo od deset istorijskih fotografija koje morate videti.

Žene dostavljaju led, 1918.godina.

istorija1 wannabeman1 Top 40: Fotografije koje su stvarale istoriju (3. deo)

Hana Stili, rođena 1746.godine. Fotografija je snimljena 1840. godine i verovatno predstavlja najdavnije rođenu osobu koja je fotografisana.

istorija2 wannabeman1 Top 40: Fotografije koje su stvarale istoriju (3. deo)
Comments