Nezaobilazna igra svakog dečaka u jednom periodu razvoja je ratovanje. Uzdignutih mačeva, ili sa puškom u ruci jurcaju po kući za zamišljenim neprijateljom! Međutim, kada na dnevni red dođe istorija u školi, mnoge od njih više ne interesuju tamo neke slavne vojskovođe i bitke koje su oni vodili.

Opet, kada prođe neko vreme i ti dečaci malo odrastu, počnu da se zanimaju za iste te čike i njihove podvige, kao i za to kako su živeli. Jer, sudeći po istorijskim činjenicama, mnogi od njih su imali burne ljubavi, pogrešna prijateljstva, surove metode...

Kada bi mogli da zavrtite vremensku mašinu i uđete u kožu nekog od njih, ko bi to bio? Predstavljamo vam petoricu, koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji. Dajte mašti na volju i krenite u osvajanje sveta, jer su svi oni imali te pretenzije!

Džingis Kan

dzingis kan Zamisli sebe kao vojskovođu

Osnivač najvećeg kopnenog carstva u istoriji, rođen je sa imenom Temudžin, što na mongolskom znači “oštar čelik“. To mu je izgleda opredelilo životni put jer je poznat po surovosti kojom je ujedinio mongolska plemena i uspeo da zavede disciplinu u svojoj vojsci. Bio je izgleda i veliki ljubitelj žena, a istovremeno i jako potentan. Da ovo nije prazna priča otkrivaju podaci genetičara koji su utvrdili da su 8 odsto ljudi koji žive na teritoriji nekadašnjeg mongolskog carstva (cela Azija i delovi Evrope) direktni potomci Džingis Kana.

Gaj Julije Cezar

cezar Zamisli sebe kao vojskovođu

Rimski vojskovođa, političar i književnik koji je svoju vladavinu zasnivao na diktaturi. Ostao je upamćen i po svojoj ljubavnoj vezi sa egipatskom vladarkom Kleopatrom. Zbog sina kojeg mu je podarila, jedno kratko vreme je imao i titulu faraona. Međutim, kada je umro u testamentu nije spomenuo ni Kleopatru ni njihovog sina Cezariona. Ubila ga je grupa zaverenika na ulasku u Senat, među kojima je bio i Brut, koga je Cezar voleo kao sina. Taj momenat je u istoriji upamćen rečenicom koju je navodno Cezar na samrti izgovorio: “Zar i ti sine Brute”!

Aleksandar Veliki

aleksandar makedonski Zamisli sebe kao vojskovođu

Jedan od najvećih, a istovremeno i najmlađih vojskovođa u istoriji postao je kralj Makedonije sa nepunih 20 godina, a pre svoje tridesete, već je osvojio većinu tada poznatog sveta. Razvio je veliko carstvo od Grčke do Persije i od Egipta do Severne Indije. Za njegove uspehe sigurno je zaslužno i to što je imao privilegiju da bude đak jednog od najvećih filozofa, Aristotela. Pored svojih vojnih pohoda, trudio se i da doprinese ravoju kulture u svom carstvu, kao i u gradovima koje je osnivao. Jedan od njih je i Aleksandrija u Egiptu.

Atila Bič Božji

atila bic bozji Zamisli sebe kao vojskovođu

Hunski vojskovođa koji je zbog svoje surovosti dobio nadimak “Bič Božji“. Iako je svojom rukom posekao ogroman broj muških glava, izgleda da je sam stradao od ženske ruke. Prema jednoj legendi, iako je već imao više žena, odlučio je da oženi još jednu po imenu Ildiko. Posle celodnevnog pijančenja na svadbi,  jutro nakon prve bračne noći pronađen je mrtav. Sahranjen je u tri kovčega: zlatnom, srebrnom i gvozdenom.

Napoleon

Napoleon Bonaparte1 Zamisli sebe kao vojskovođu

Kada je nakon izvršenog državnog udara, sam sebe postavio za cara, zaratio je sa skoro svakom važnijom evropskom silom. Ostao je upamćen po svojim neobičnim sklonostima ka starijim ženama. Kada je još kao jako mlad hteo da se oženi, nudio je brak nekolicini starijih dama, od kojih je jedna imala šezdeset, a druga četrdeset godina Na kraju se oženio dvadesetosam godina starijom Žozefinom, kojoj su prilikom venčanja prijavili četiri godine manje. U braku su oboje imali ljubavnike, a čak se špekulisalo i o Napoleonovim homoseksualnim sklonostima.

Olivera Denčić

Comments