Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Umetnost i kultura

Zašto svaki muškarac treba da pročita romane Džejn Ostin?

1/3

Čini se da ponekad muškarci, bar oni koji često čitaju i koji vole da čitaju, imaju predrasude o Džejn Ostin i romanima koje je pisala, jer su ljubavni i naklonjeni romantičarskim težnjama njenog vremena. Međutim, iako romantičar po vremenu u kojem je živela i stvarala, Džejn nije bila romantičar, već osoba koja je volela da istražuje ljudska osećanja, da piše o tome kako se ona dešavaju i prepliću, do čega sve dovode i kako se na kraju za koga sve rešava. Pisac brojnih romana, najpoznatijeg “Gordost i predrasude“, kroz svoje rečenice mnogo toga pametnog iskaže i mnogo čemu nauči, a evo i nekih razloga zbog čega je ona definitivno odličan izbor za čitanje u bilo kom trenutku.

Najpre, njeni romani su zabavni i prijatni za čitanje, što je najosnovnije, da se osećamo lepo dok čitamo, pa čak i o nekim lošim stvarima i događajima. Ume da opisuje “oštro” i bez “dlake na jeziku”; nekad ćeš sebe uhvatiti kako glasno i vidno reaguješ dok iščitavaš redove nekog od romana, ali to nije sve.

dzejn ostin 3 Zašto svaki muškarac treba da pročita romane Džejn Ostin?

Da li si čuo za takozvanu teoriju uma? To je zapravo mogućnost čoveka da uspe da shvati šta neko drugi razmišlja, kako percepira neku situaciju, pomaže mu da predvidi nečije mišljenje, postupke i još mnogo toga. Ali, ova “opcija” je kod žena mnogo razvijenija, nego kod muškaraca, ali tu nije kraj. Čitanje fikcije omogućava mozgu da se razvija u tom smeru, posebno fikcije i književna dela koje imaju dosta likova sa kompleksnim međusobnim odnosima. Romani Džejn Ostin upravo to imaju, svaki od njih ima bar desetak likova koji te navode da uključuješ najrazličitije delove mozga kako bi uvideo sve njihove odnose, razmišljanja, a i oni sami međusobno razmišljaju o onom drugom, njegovim namerama i postupcima, čime se čitalac uči kako da kroz svoj, stvarni život razmišlja na taj način i takav način razmišljanja uključi u svoje realne odnose. Samo “Gordost i predrasude” imaju preko 50 različitih likova koji su međusobno povezani na neke suptilne načine. Uz sve ovo, njeni romani će ti pomoći da postaneš bolji muž, otac, ljubavnik, lider, da budeš društveniji i komunikativniji.

Wannabe TV

Editors choice