Ako ste kao većina momaka, verovatno nikada niste naučeni kako da efikasno i zrelo prenesete svoja osećanja. Možete biti pravi genije, a da vam je emocionalna inteligencija ispod proseka – ali to je nešto na čemu možete raditi.

Tradicionalne zapadnjačke norme zahtevaju od muškaraca da osećanja zadrže za sebe, a ako vam to ne uspeva, lako možete biti etiketirani kao slabić. Što je najgore, verovatno i sami verujete da su osećanja slabost, koji nikako ne treba da pokazujete i kad se nađete u rebusu prisnih odnosa, gde se razmena osećanja najviše vrednuje, osećate se nespretno, nedoraslo i postiđeno.

Ali, šta ako je upravo jasno i otvoreno prenošenje svojih osećanja jedan od najmoćnijih alata koje možete koristiti za lični razvoj i emocionalnu zrelost? Šta ako je emocionalna inteligencija uslov za snagu i stabilnost, u sebi i u svetu koji vas okružuje? A naročito, šta ako jedino poznavanjem i izražavanjem svojih osećanja možete izgraditi i sačuvati zdravu i dugotrajnu ljubavnu vezu?

Sposobnost da artikulišete i iznesete svoja osećanja, vitalna je snaga ljudskih bića – a vi ste, gospodine, ljudsko biće. Živo, dišuće biće koje poseduje jedinstven dar ljudskosti – da mislite i osećate.

Emocionalna inteligencija i zrelost

Priznavanje svojih osećanja

Imati osećanja ne samo da je u redu, nego je normalno i očekivano – to je deo ljudskog iskustva. Budite muškarac, pa priznajte da imate osećanja – ona koja vas uznemiravaju i zbog kojih se osećate nesigurno. Ponekad se plašite, zbunjeni ste, osećate krivicu, tugu, ljutnju, bespomoćnost. Svako ljudsko biće je iskusilo ova osećanja.

Mnogi muškarci potiskuju osećanja zbog društvenih stereotipa, ali ne samo da kriju svoja osećanja od drugih, već ih toliko duboko potiskuju, da sami sebi nisu dostupni – ne znaju da imaju osećanja i ne znaju šta osećaju. Emotivna inteligencija – nula. Ne želite da idete tupi i emocionalno osakaćeni i da verujete da vas to čini muškarcem – želite da se uključite i osećate i razvijate svoje ljudske potencijale.

Emocionalna inteligencija i emocionalni inventar

Jednom kada prihvatite činjenicu da ste emocionalno stvorenje, moći ćete da uvedete u dnevnu praksu svesnost svojih osećanja. Pitajte se kako se osećate – kao što biste pitali prijatelja, devojku, majku, postavite sebi pitanje „kako si, kako se osećaš?“ I ne, to nije pitanje rezervisano za bolesnike koji se oporavljaju. To pitanje emocionalno svesne osobe često postavljaju i sebi i bliskom ljudima.

Traženje odgovora na pitanje kako se osećate, korisna je veština koja pomaže da budete u skladu sa sobom, da bolje brinete o sebi i efikasnije komunicirate sa drugima.

Emocionalna inteligencija je čitanje obaveštenja koje vam vaše telo i vaše srce stalno šalju – izgradite rutinu samoskeniranja, da biste očitali svoja osećanja, da biste znali kako se osećate fizički i emocionalno, da biste videli da li potiskujete osećanja koja se pojavljuju, ili ih čak potpuno isključujete kada ste preopterećeni. Umesto da koristite program „isključi obaveštenja“ ili „pošalji u spam“, možete instalirati program obrade emocija, koji podiže vašu emocionalnu inteligenciju i unapređuje vaše emocionalno zdravlje i svesnost.

Niste sigurni kako da izrazite osecanja Ovo su nacini da povecate emocionalnu inteligenciju 2 Niste sigurni kako da izrazite osećanja? Ovo su načini da povećate emocionalnu inteligenciju

Pročitajte i ovo: Šta stvarno znači otvoriti svoje srce (umesto da kulirate osećanja)

To zvuči jednostavno, samo još jedna stvar koju ste, kao muškarac pozvani da uradite (akcija je vaš teren) – ali to je rad sa sobom, sa svojim obrascima, uslovljenostima, sa predrasudama i egom i to je zaista najteži posao koji iko može obavljati (a svi smo pozvani da se njime bavimo, jer smo ljudi).

Shvatite da ne postoje zabranjena i nevažna osećanja i da ne možete da izbegnete neprijatna osećanja. Ako ih gurnete u „spam“ ona će se tamo gomilati i izazvati preopterećenje, koje se može manifestovati kao stres, fizička bolest, anksioznost, depresija. Korisno je i zdravo poznavati svoja osećanja, registrovati i uvažiti njihovo prisustvo i naučiti da ih verbalizujete i podelite sa drugima.

Što se više povezujete sa svojim osećanjima, lakše će vam ići i vremenom će vam to ući u naviku. Sa boljom povezanošću, vaša emocionalna inteligencija napreduje i lakše će vam ići i izražavanje osećanja.

Izražavanje osećanja

Najteži korak u instaliranju i praktikovanju programa emocionalne inteligencije jeste svesno i namerno izražavanje osećanja – umesto reagovanja, na koje ste navikli i koje se automatski uključuje.

Kada ne obraćate pažnju na emocije, veća je verovatnoća da će one upravljati vašim ponašanjem i da ćete reagovati impulsivno. Ako ne želite da se ponašate emotivno i nekontrolisano, potrebno je da izražavate emocije svesno i namerno.

U izazovnim trenucima, kada želite da izrazite bes ili frustraciju u naletu besa, ili potisnete tugu, jer vam je preplavljujuća i ne želite da je osećate, jeste da zastanete, udahnete duboko i sastanete se sa svojim osećanjima u sebi. Priznajte da su ona tu, da ih osećate, ali nemojte ništa preduzimati. Obratite pažnju na to kako doživljavate svoje emocije i dok to radite zapitajte se kako se osećate u vezi sa tim.

Kada razmišljate o razvoju svoje emocionalne pismenosti, zamislite to kao izgradnju emocionalnih mišića. Ako ih niste koristili, oni su slabi, ukočeni, nerazvijeni. Kad počnete da ih vežbate, oni će rasti i vi ćete imati više samopouzdanja i bolje ćete se osećati sa novim programom vežbanja. Emocionalna inteligencija će vam dobro služiti – moći ćete da delujete i postupate na način koji svesno odaberete, tako da kasnije ne zažalite zbog svojih reči i postupaka.

Emotivna zrelost uključuje snagu i hrabrost da se produktivno izrazite i komunicirate, da pokažete ranjivost i priznate svoja osećanja, a da pri tom ostanete stabilni i u miru sa sobom, da imate zdrav ego i samouvereno baratate alatima ličnog rasta. Sve je to vitalan deo mentalnog zdravlja i otpornosti.

Kada možete da preuzmete vlasništvo nad sobom i svojim emocijama, živite autentičnije i dajete prostor drugima da budu autentični – a to je kvalitet koji imaju najbolji i najjači ljudi.

Muškarci koji pokazuju emocije, pokazuju snagu – jer to govori da mogu da se izbore sa bolom, što ostavlja utisak na potencijalnog partnera i na druge ljude. To govori o vama da ste u stanju da budete od poverenja i da se dovoljno dobro osećate u svojoj koži, da vam uopšte nije problem da prkosite stereotipima. I to je vrlo muževno.

Pročitajte i ovo: Kako potiskivanje osećanja muškarcima nanosi emocionalnu štetu

Naslovna fotografija: unsplash.com

Đorđe Đoković

Comments