Početak treninga trebalo bi da bude praćen istezanjem mišića. Smisao istezanja je u odgovoru na pitanja “zašto” i “kada” se treba istezati. “Zašto”, jer se na taj način povećava stepen fleksibilnosti mišića tela, prilagodljivost vežbanju i smanjenje mogućnosti povreda, dok je vreme istezanja poželjno kako pre i posle, tako i u toku treninga.

Postoji nekoliko vrsta istezanja:

Statičko istezanje

Dok se mišići istežu, telo se nalazi u stanju mirovanja. Različitim tehnikama izvodi se istezanje do tačke maksimalnog istezanja mišića, ali samo do granice koja ne izaziva bol. U položaju istegnutosti treba ostati 15-30 sekundi. Osećaj koji treba da se javi je blaga istegnutost. Ovu vrstu istezanja možemo primenjivati za istezanje mišića nogu, za ruke i ramena.

Dinamičko istezanje

Izvodi se tako što se mišići ubrzavaju iz skupljenog u istegnut položaj i unazad, vodeći računa o rasponu pokreta, kao i kod statičkog istezanja.

01153 Koliko je važno istezanje?

Balističko istezanje

Spada u vrstu komplikovanijih tehnika istezanja. Primenom ovog načina istezanja pokušavamo da prisilimo određene delove tela (ruke ili noge) da uđu u stepen najvećeg opterećenja, preko granica obima pokreta i ako mišić nije u stanju da to izdrži. Preporučuje se profesionalnim sportistima uz nadgledanje trenera.

Comments