Ako među prijateljima imate introvertne osobe, verovatno ćete često biti izazvani da pokušate da ih izazovete – da se uključe, da reaguju, da zauzmu stav, da se malo otkače. Ali oni sve to rade, samo ne na vaš način. Ne bi trebalo da nasrćete na njihov svet, jer ćete ih povrediti, zgranuti, dovesti u neprijatnu situaciju – postići ćete sve suprotno od onog “razdrmavanja” koje ste imali na umu. Osim toga, tako vas nikada neće pustiti dovoljno blizu, da ih zaista upoznate i razumete. Suzdržite se i nemojte im govoriti ove stvari:

Da li si dobro? Šta nije u redu? Što si tužan?

Vaša pretpostavka da nešto nije u redu možda nije bez osnova, ali ako sudite po izrazu lica, imajte u vidu da neko povučen u sebe stalno tako izgleda. Možda se oseća baš dobro, samo nema nikakvu potrebu da to izražava na bilo koji način. Pre nego što nešto pretpostavite, setite se da malo takta nikad nije na odmet i da biste mogli da postavite neko pitanje, tražite neku informaciju ili zamolite za pomoć – tako ćete vrlo brzo otkriti da li je vaš povučeni prijatelj ok.

Bar1 Stvari koje NE TREBA da govorite svojim introvertnim prijateljima

Što si tako dosadan?

To je bezobrazno. Na ovaj način nećete podstaći smisao za humor introvertne osobe, niti je izazvati da postane zabavna. Ako vam je dosadno u nečijem društvu, znači da nemate mnogo zajedničkog, ili da se i ne trudite da to pronađete. Niko nije dužan da vas zabavlja, a naročito niko nema obavezu da ne bude to što jeste, zato što je to vama dosadno.

Comments