U manjoj ili većoj meri, svi imamo odlike introvertnih i ekstrovertnih osoba, niko nije sto posto nosilac samo jedne od ovih odlika, ali obično smo pretežno introvertni ili pretežno ekstrovertni. Ukoliko su kod vas snage ovih odlika pretežno izjednačene, to nije odlika ravnoteže, jer ponekad ćete se nositi sa suprotstavljenim težnjama, ili ćete žestoko varirati u raspoloženju.

Mrzite ćaskanja i beznačajne razgovore

Ovo je odlika zatvorenih, introvertnih ljudi, jer spada u veštine komunikacije. Veoma otvoreni ljudi lako uspostavljaju površnu, ali prijatnu komunikaciju sa bilo kim – umeće ljubazno da razgovaraju o konvencionalnim temama sa nekim ko sedi do njih u čekaonici ili autobusu, sa taksistima, prodavačicama koje viđaju svakog dana, komšilukom… Vi ćete ponekad biti u stanju da razmenite kurtoazne ljubaznosti sa ljudima koji vam ne znače ništa, ali češće će to za vas biti nemoguć napor, gotovo fizički bolan. Jer vi želite da vodite duboke i smislene razgovore, kroz koje ćete nekoga upoznati i doživeti. I pošto znate da su ovakvi razgovori retki, ponekad činite nadljudske napore, samo zato da ne biste ostavili utisak neprijatne i nekomunikativne osobe.

Znaci da ste ekstrovertno introvertna osoba Znaci da ste ekstrovertno introvertna osoba

Previše razmišljate

U vašoj glavi je kao u saobraćajnoj gužvi – sve vaše misli se guraju, trube, traže pažnju i zakrčuju vam unutrašnje prolaze. U stanju ste da satima samo razmišljate i da se osećate napeto i angažovano, iako mirno sedite ili ležite. Mozak vam često ne dozvoljava da se opustite. Ponekad ste zbog toga nervozni i uznemireni, a ima dana kada ništa drugo radije ne biste ni radili, nego sedeli i razmišljali, sami sa sobom. Često želite da zapišete svoje misli, da ih nekako uobličite i iskažete, ponekad vam uspe, a ponekad ste potpuno blokirani, baš kao kad se zakrči saobraćaj – sve je tu, ali kao da vam izmiče cilj, kao da više nije važno stići nekuda, nego samo nastaviti bilo kakvo kretanje.

Comments