Znaš da je pušenje štetno, kao i preterano konzumiranje alkohola, jer zakrčuje tvoje krvne sudove i povećava rizik za preranu smrt. Ali, stručnjaci upozoravaju na još jednu rizičnu komponentu, koja je možda i gora od ovih poroka – a to je usamljenost, izbegavanje druženja, deficit socijalnih interakcija i društvenog života.

Novija istraživanja pokazuju da je izolacija jednako štetna po zdravlje kao i druge nezdrave navike sa ozloglašenog popisa raznih zavisnosti, nezdrave ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti. Višak težine i povišen krvni pritisak su opasni, ali jednako je opasan i manjak prijatelja i društvenih sadržaja u tvom životu. Da, ponekad se prosto praviš da nisi video sve one poruke u kojima te pozivaju na rekreaciju i hladno pivo posle toga, jer ti nije ni do čega, iscrpljen si i umoran i dosta ti je buke i jurnjave. Ponekad je dobro ostati sam i pozabaviti se dobrom knjigom, pogledati film i ranije otići na spavanje, ali razvijanje averzije prema društvenom životu i izbegavanje druženja na duže staze, pretvaraju se u porok i nezdrav stil života.

Nažalost, savremen način života ne podstiče zdrave izbore, jer nosi stres i još stresa, ali širom sveta u ovom trenutku usamljenost je jedan od najvećih zdravstvenih problema. Iako detektovan kao problem savremenog načina života, usamljenost je predmet istraživanja još od osamdesetih godina prošlog veka, samo se sada o tome mnogo više govori i piše. Tabu se tek sada razbija, jer je sve više ljudi koji traže pomoć zbog svojih psiholoških stanja, zbog depresije i anksioznosti sa kojima ide usamljenost i izolacija. Takođe se mnogo govori i o prednosti singl načina života, odnosno o razlici između samoće kao izbora u smislu neosnivanja porodice, ili nemanja partnera za zajednički život i usamljenosti kao emotivnog stanja i potrebe za nečim što ne uspevamo da ostvarimo.

Comments