Kad pitate nekog kako je, ukoliko pitate sa iskrenim zanimanjem, pa osoba nema potrebu da pruži kratak konvencionalni odgovor, nego zaista pokušava da vam objasni kako živi i kako se oseća, uglavnom ćete čuti šta sve nije u redu u njenom životu i šta bi htela da promeni i unapredi. Ljudi se spontano usredsređuju na ono što nije u redu – to skreće pažnju i zarobljava je, oduzimaju nam snagu i energiju. Ono što je dobro, ne cenimo toliko, ne mislimo o tome, to prosto uzimamo zdravo za gotovo – normalno je da je dobro i da nam ide, a ono što nam je nelagodno, gde smo nezadovoljni i imamo gubitke i promašaje, detektujemo kao nenormalno, to nas brine i obuzima nam misli.

Na taj način upravo radimo protiv svoje sreće i zadovoljstva, radimo naopako. Da, treba upravo suprotno – da držimo pažnju na onome što je dobro, da budemo ispunjeni radošću i zahvalnošću zbog svega što nam ide i u čemu uspevamo (a to su svakodnevne male stvari), da osećamo ispunjenost zbog onog što smo osvojili i naučili, jer tako osnažujemo ono što je dobro, prijatno i poželjno. Ulažući energiju u dobre stvari, kreiramo obrazac sreće, a kad on postane deo života, funkcioniše kao svaki obrazac – ponavlja se. Srećne osobe su naučile ovu veštinu i stalno je praktikuju. 

Zahvalnost 

Vežbajte zahvalnost. Svakog dana odvojte desetak minuta da zapišete (to je lakše i efikasnije nego da samo osećate zahvalnost, a i nećete zaboravljati da se time bavite, kad uvedete naviku zapisivanja, vođenja dnevnika) tri stvari zbog kojih ste tog dana osetili zahvalnost. Vežbajući da uočavate lepe stvari koje vam se dnevno dešavaju, postepeno produbljujete svest o njima, da se radujete i osećate zahvalnost onog momenta kad se dešavaju. Na ovaj način takođe vežbate da se fokusirate na ono što je dobro, da premestite energiju svoje pažnje na stvari koje vas raduju i ispunjavaju, osnažujući se da izađete na kraj sa problemima na konstruktivan način, bez uzaludne brige i iscrpljivanja. 

Dajte svoj doprinos

Kada ste okupirani jedino sobom, naboj nezadovoljstva ima tendenciju da raste i pritiska vas. Kanališite tu vrstu energije radeći nešto nesebično, dajući svoj doprinos svetu na način koji je blizak vašoj prirodi. Bavite se nekim oblikom humanitarnog rada, koji je uvek potreban i dobrodošao. Prepoznajte one potrebe, tuge i rane, koje možete da olakšate drugima, ljudima i (ili) životinjama), angažujete se tiho, lično i samostalno, ili se priključite nekom udruženju, ili osnujete svoje udruženje, u skladu sa onim što odgovara vašoj prirodi. Dajući svoj doprinos, dajete sebi priliku da uživate u davanju, da se približite bezuslovnoj ljubavi koliko god je to za vas moguće. Osećanje da to činite, da dajete svoj doprinos, ključ je smislenog života, a smislenost je ključ za sreću. 

Comments